Közélet

2011.08.09. 17:32

Házfelújítás áldozatai lettek a Mérey utcai fecskék - fotók

Legalább egy fecskefióka elpusztult egy Mérey utcai társasház felújítása során Szekszárdon.

TEOL/S.Zs.

Az egyik lakó, Hrudinszky Gyuláné a TEOL.hu-nak elmondta: harmadik emeleti lakásuk ablaka fölé – hosszú évek után idén ismét – fecskék költöztek, nagy örömükre, hiszen férjével együtt nagy állatbarátok. A múlt pénteken kezdődött épület-felújítás előtt a ház közös képviselőjének közreműködésével kérték a kivitelezőt, hogy figyeljenek a madarakra.

Elmondása szerint a cég pozitívan állt a kéréséhez, a védőhálón is hagytak nyílást a fecskék szabad közlekedése érdekében. Kedd délelőtt azonban a két fészek már nem volt a helyén, feltételezhetően leverték azokat.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre, Dombi Imre három élő és egy elpusztult fecskefiókát talált a ház előtti területen. Érdeklődésünkre közölte: a kisfecskék kb. 3 hetesek lehetnek, nagyjából egy héttel a kirepülés előtt. Ilyen esetekben igyekeznek ún. műfészekben elhelyezni a fiókákat, akiket az öreg madarak így tovább tudnak nevelni. Most is a műfészek felhelyezése mellett döntöttek.

A felújítást végző cég vezetője azt mondta: ők is sajnálják, ami a madarakkal történt. Nem tudja, hogy pontosan mi és hogyan zajlott, ugyanakkor szerinte maguktól is leeshettek a fészkek.

Dombi Imre ezzel együtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen. A nyomozás fogja kideríteni, hogy természetvédelmi szabálysértés, vagy természetkárosítás bűncselekménye történt. A mostani ügyben szereplő molnárfecske egyébként védett állat, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Hozzátette: a hasonló jellegű házfelújítások során a kivitelezőknek fokozott figyelemmel kell lenniük a védett állatokra és élőhelyeikre. Szerencsére eddig kevés példa volt rá, hogy ilyen beavatkozás során madarak, vagy denevérek pusztultak volna el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!