Közélet

2011.08.26. 19:08

Hőség: újabb rekordok dőltek meg

Pakson volt a legnagyobb forróság az országban. A hőmérő 37,5 fokot mutatott.

H. É. – V. T.

Péntek délután, nem sokkal 2 óra után 37 Celsius fokot mutattak a növény- és talajvédelmi igazgatóság műszerei Szekszárdon. Budapesten megdőlt a napi melegrekord, 36,9 fokot mértek. Az országban Pakson volt a legnagyobb forróság. Az új napi melegrekord 37,5 fok.

A perzselő forróság miatt pénteken is többen rosszul lettek. A Balassa János megyei kórház belgyógyászati sürgősségi osztályán a fogadott betegek száma körülbelül 20 százalékkal, 10-15 pácienssel haladta meg az átlagos betegforgalmat - tájékoztatta a TEOL.hut- dr. Simon János osztályvezető főorvos.

Folyadékhiánnyal összefüggő rosszullét miatt több idős embert kellett ellátniuk a szakembereknek, ugyanakkor több fiatal nő is érkezett a melegnek betudható tünetekkel az ambulanciára.

A napok óta tartó embertelen hőség szinte mindenkit megvisel, főleg azokat, akik kénytelenek valamilyen oknál fogva a szabadban tartózkodni. Az parlagfű-allergiásoknak különösen nem kedveztek az utóbbi napok, hiszen a növény pollenszórása jelentős mértékben emelkedett a kánikula miatt.

Szekszárd és környéke az ország azon területei közé tartozik, ahol a legmagasabb a parlagfű virágporának jelenléte a levegőben - derül ki az ÁNTSZ és az Országos Környezetegészségügyi Intézet jelentéséből.

A szervezet a múlt heti adatok alapján az egyik legmagasabb szintű, azaz vörös riasztást adott ki többek között megyénk egy részére is. Ezen a héten a kánikula miatt tovább nőtt a pollenterhelés, és akiknek a szervezete érzékenyen reagál a parlagfű pollenére, még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a tünetek megelőzésére.

Szintén a szabadban vártak könyveikre a Garay János Gimnázium diákjai, illetve szüleik is - jelezte egyik felháborodott szülő szerkesztőségünknek. Azt kifogásolta, hogy a könyvosztásra mindössze két napot szán az iskola, így péntek délelőtt hosszú sor állt az udvaron, a tűző napon.

Heilmann Józsefné igazgatónő erre reagálva elmondta, tavaly például egy nap alatt osztották ki az összes diák tankönyvét, mégsem adódott ezzel semmilyen probléma. Hozzátette, idén sajnos nagyon sokan érkeztek egyszerre, és nehezítette a várakozók helyzetét a kánikula.

A paksi atomerőműben ezúttal sem volt szükség semmilyen rendkívüli intézkedésre, a létesítmény jól tűri a hőséget. Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint mind a négy blokk maximális teljesítményen üzemel. A Duna vízhőmérséklete, vízhozama is megfelelő, bár elég alacsony a folyó vízszintje.

Az előrejelzések szerint jövő keddig apad, majd árad, de még a legalacsonyabb érték sem éri el azt a határt, amikor be kell vezetni az úgy nevezett kisvizes intézkedési tervet, derült ki Mittler István szavaiból.

Mint elmondta, a folyó vizének hőmérsékletes 23,9 Celsius fok. A hűtéshez kivett és visszabocsátott víz hőmérséklet különbsége nem érheti el a 11 fokot, ettől az értéktől azonban még jócskán elmaradnak, mint ahogyan az a korlátot sem közelítik meg, ami a folyó vizének hőmérsékletére vonatkozik a melegvizes csatorna alatt.

Ez az érték 30 Celsius fok. Az igazgató kitért arra is, hogy hétfőtől a külső munkaterületen dolgozók számára a hőség miatt hűtött vizet biztosítanak.Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!