Közélet

2011.08.25. 10:16

Hőségriadó: rekord vízfogyasztás és rosszullétek

Rápirított az időjárás azokra, akik feltételezni merték, hogy idén már nem lesz nyár. A június végi, július eleji riasztások után ismét harmadfokú hőségriadó van érvényben az egész ország területén.

Hanol Erzsébet

– A szökőkútban kéne hűsölni – hangzott a felvetés az egyik járókelőtől tegnap a déli órákban Szekszárdon. Kétségtelen, hogy a pillanatnyi felfrissülést biztosítaná, de sokan nem néznék jó szemmel az ilyen jellegű akciót. Például a galambok és a kutyák, akik szintén ezt a módját választják a felfrissülésnek, illetve a karbantartók részéről is lehetne némi rosszallásra számítani.

Nem titok: a hőség igazi ellenszere majd az ősz lesz, ám addig is szükség van a helyenként elviselhetetlennek tűnő meleg enyhítésére. Szekszárdon ezért ma és holnap locsoló kocsi járja a város forgalmasabb útjait 13 és 15 óra között – tudtuk meg Märcz Lászlótól, a polgármesteri hivatal Városüzemeltetési és fejlesztési igazgatóságának vezetőjétől.

Pakson a vízmű önkéntes diáklányai kínálják hűsítő citromos vízzel a járókelőket a központi posta előtt 10 és 14 óra között. A tapasztalatok jók. Történt ugyanis, hogy egy idős néni részéről meleg ölelés volt a hideg ital jutalma.

Ezzel együtt természetesen a csapvíz fogyasztása is megnőtt. Kovács Gábor, a Paksi Vízmű ügyvezetője elmondta, hogy a nyári hónapokban a napi 3000-3500 köbméter mondható átlagosnak az ellátási területükön.

Ehhez képest kedden 4300 köbméter víz fogyott, ami az idei rekord. És mivel a víz nemcsak belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is remek megoldás a tikkasztó meleg ellen, így a paksi strandon is csúcsra számítanak a hétvégén.

Ritter András üzemvezető ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az utóbbi napok forrósága nem ellensúlyozza a nyár közepén tapasztalt komoly lehűlést, és az emiatt bekövetkezett visszaesést.

Benkő József vezető mentőtiszt arról számolt be, hogy tegnap volt először igazán érezhető, hogy megnőtt a rosszullétek száma. A krónikus betegek és keringési problémákkal küzdők, valamint a gyerekek és az idősek tartoznak az igazán veszélyeztetettek közé.

A legnagyobb gondot az jelentheti, ha megfeledkeznek a folyadékbevitelről, ilyenkor ugyanis közel sem elegendő a megszokott egy-két pohár víz.

A kórházi körülményekről Kerekes Lászlót, a dombóvári Szent Lukács Kórház és Rendelőintézet főigazgatóját kérdeztük. Mint mondta, légkondicionáló csak az intenzív osztályon és a műtőkben van, a többi kórteremben árnyékolással, éjszakai szellőztetéssel és több folyadékkal próbálják enyhíteni a betegek hőségérzetét. Ugyanakkor a főigazgató tapasztalatai szerint csökkent a járóbeteg ellátás az utóbbi napokban, koponya CT-re viszont valamivel több esetben volt szükség.

A buszokon sem utas, sem sofőr nem lett még rosszul

Klimatizált pihenőszoba és jéghideg szódavíz várja a Gemenc Volán sofőrjeit két járat között – tudtuk meg Miszler Miklóstól, a Gemenc Volán Zrt. személyforgalmi és marketing igazgatójától. Az egyenruha is valamivel lazább lehet, a nyakkendő használata azonban nemcsak most a rendkívüli hőségben, hanem egész nyáron mellőzhető.

A távolsági járatok zömén légkondicionáló teszi elviselhetőbbé a klímát, a helyi járatokon pedig légbefúvóval gondoskodnak a légmozgásról. Miszler Miklós ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a helyi buszokon minden egyes ajtónyitás után cserélődik a levegő, így felesleges is lenne a légkondicionáló használata. Tudomásuk szerint pedig sem utas, sem sofőr nem lett rosszul egyik járaton sem a meleg miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!