Közélet

2011.08.15. 14:09

Jól vizsgázott a paksi atomerőmű védelmi rendszere

Nincs szükség semmilyen azonnali beavatkozásra a paksi atomerőműben a fukushimai tapasztalatok alapján, közölte a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója annak kapcsán, hogy elküldték a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF), közismertebb nevén stressz-teszt előrehaladásáról szóló jelentést a nukleáris hatóságnak.

Vida T.

Az Országos Atomenergia Hivatal számára augusztus 15-ig előzetes, október végéig végleges jelentést kell benyújtani. Az előrehaladási jelentés az atomerőmű honlapján elérhető.

Az eddigi vizsgálatok azt igazolták, hogy a létesítmény blokkjai megfelelnek a nemzetközileg elfogadott, a hazai hatóságok által előírt követelményeknek, beleértve az esetleges belső és külső hatásokkal szembeni védettség kritériumait is.

Az atomerőmű védettsége a vizsgált kulcseseményekkel szemben jónak bizonyult, ezért nincs szükség semmiféle azonnali beavatkozásra.

A cég közleményében az áll, hogy a paksi atomerőmű védettsége jónak bizonyult a feltételezett kulcseseményekkel, különböző veszélyekkel szemben.

Rendkívül kis valószínűségű, de esetleg jelentősebb terheléseket eredményező hatásokkal vagy azok következményeivel szemben a meglévők mellett további műszaki lehetőségek is kínálkoznak az atomerőmű védettségének fokozására, a tartalékok növelésére. Az ezekkel kapcsolatos intézkedések meghatározása a végleges jelentésben lesz, közölte Mittler István.

Az eddigi főbb megállapítások között szerepel, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen, így biztosított a reaktor leállítása és lehűtése földrengés esetén.

Árvízveszéllyel fekvése miatt nem kell számolni, a Duna – ritkán előforduló –, rendkívül alacsony vízszintje esetén az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel rendelkezik a helyzet biztonságos kezeléséhez.

A vizsgálat megállapította, hogy felkészültek – azaz a létesítmény hűtését tudják biztosítani – esetleges áramkimaradás esetén is.

Az elkövetkezőkben különböző vizsgálatokkal az extrém meteorológiai helyzetekkel kapcsolatos védettséget és a telephely talajszilárdságát is értékelik majd.

A stressz-teszt lefolytatását az európai országok a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett súlyos reaktorbaleset-sorozat hatására áprilisban határozták el.

Cél, hogy különféle elemzésekkel kimutassák, a reaktorok milyen hatásokat viselnének el, és a különböző szélsőséges események hatásait hogyan lehet kivédeni. Az elemzéshez szükséges dokumentációt az OAH május 2-án adta át a Paksi Atomerőmű Zrt. részére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!