Közélet

2011.08.10. 17:45

Jószomszédi iszony: a tuják miatt robbant ki a vita

Sok perlekedés okozói a kertszomszédok között a kerítések mellé ültetett fák. Egy konkrét tolnai példa kapcsán jártunk utána az ezzel kapcsolatos részleteknek.

TEOL/Wessely Gábor

Fotós:

A festőművészek és a fák. Ezúttal nem valamiféle művészetelméleti fejtegetésről van szó, hanem egy elmérgesedő vitáról két kertszomszéd között. A véletlenek összjátékának vagy a sors akaratának köszönhetően egy kisvárosban, Tolnán, egymás melletti házakban élnek a megye talán legismertebb festőművészei. Mözsi-Szabó István lapunknak elmondta, hogy a szomszédja udvarát tujasor szegélyezi, melyről rengeteg levél, gally hull át hozzájuk, főleg szeles, viharos időben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mözsi-Szabó István és felesége rendezett körülmények között fogadná a tárlatlátogatókat, de a takarítást már nem győzik (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

A több mint tíz tuja által okozott kellemetlenség különösen az utóbbi három évben vált igazán zavaróvá, mert 2008-ban kiállítást nyitott Mözsi-Szabó István a házánál, egy nagy, önkormányzati tulajdonú garázsban. A turistalátványosságnak számító tárlat környékét illő lenne tisztán tartani, ám erre ő és felesége már nem képes.

Ki kellene vágni a fákat, vagy valami módon megakadályozni, hogy az azokról potyogó szemetet az ő udvarukba hordja a szél. Szomszédja azonban nem hajlandó semmit tenni. Az önkormányzat hozzáállása is rapszodikus. Olykor letakarítják a kiállító helyiség tetejét és csatornáit, de nem kapnak annyi segítséget, amennyi kellene.

A szomszéd – aki neve megjelenéséhez nem járult hozzá – a téma kapcsán elmondta, hogy ő és a húga más városban él, a tolnai szülői házat csak üdülőnek hagyták meg. Érzelmi okokból azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy minden az eredeti állapotban maradjon. A több évtizede ültetett tuják hozzátartoznak a múltjukhoz.

Több festmény témájául is szolgált az épület és a kert. Mözsi-Szabóék nyilván látták, hogy milyen körülmények közé érkeznek, amikor nyolc éve odaköltöztek. A fák miatt már fel is jelentették őket, birtokháborítás címen, de az önkormányzatnál ezt nem tartották megalapozottnak. A tuják kivágásáról szó sem lehet.

Az önkormányzat álláspontját Lehőcz Regina titkársági osztályvezető ismertette. Már született egy határozat az ügyben, s az abban foglaltaknak eleget is tett a tuják gazdája: legallyazta a fákat. Az önkormányzat szakcégének emberei egyébként többször letisztították már a kiállítás épületének tetejét, csatornáit.

Nem ismeretlen tehát ez a vita az önkormányzat számára. Elhúzódó ügyeknél azonban már nem ezen a szinten születik döntés. A jogszabály szerint ilyen esetben, ha egy évnél hosszabb ideig nincs megegyezés, a sérelmet szenvedő fél a bírósághoz fordulhat.

A bíróság szakértőt is kirendelhet, ha szükséges

Birtokháborítási ügyek gyakran kerülnek a bíróság elé. Dr. Gáll Ferenc ügyvéd tájékoztatása szerint az ilyen esetekben a polgári törvénykönyv birtokvédelmi szabályait tartják szem előtt a tárgyaláskor. Keresetet kell benyújtani annak, aki úgy érzi, hogy a birtoklását nem tartják tiszteletben. A bizonyítást segíthetik tanúk, okiratok és szemlék. Természetesen minden ügy körültekintő és egyedi mérlegelést kíván. Ha szükséges, helyszíni szemlét rendelhet el a bíróság, s ha egészen speciális esetről van szó, szakértő kirendelésére is sor kerülhet a döntéshozatal előtt.

Mözsi-Szabó István és felesége rendezett körülmények között fogadná a tárlatlátogatókat, de a takarítást már nem győzik (Fotó: Kiss Albert) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!