Közélet

2011.08.29. 18:27

Különleges bölcsőde várja az apróságokat Tamásiban - fotók!

Négy éve indította a zenebölcsit Tamásiban Dezső Judit. Most egy újabb, érdekes vállalkozásba kezd: babaúszás-oktatásba.

TEOL/Wessely Gábor

Kodály Zoltán szerint a zenei nevelést már a születés előtt meg lehet kezdeni. A gyermek már az anyaméhben is érzékeli és értékeli a jó muzsikát. Kezdetben ennyire, a terhesség időszakára nem ment vissza Dezső Judit. Csak a megszületett gyermekekkel foglalkozott. Ma már 16 anyuka jár kicsinyével az általa vezetett zenebölcsibe, a tamási művelődési házba. Korábban tartott nyári szünetet, de most nem. Volt igény a munkájára a szünidőben is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A foglalkozásokat babakoncerttel kezdi Dezső Judit minden alkalommal a zenebölcsiben, a tamási művelődési házban (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Az ötlet négy éve jött. Egy anyuka megkérdezte, hogy nincs-e kedve a Szekszárdon már jól működő Ringató programhoz hasonlót csinálni Tamásiban. Anyagot gyűjtött, felkészült, belevágott. Zeneakadémiát végzett tanár, aki a helyi gimnáziumban és zeneiskolában is tanít, s amellett gyakorló édesanya. Alkalmasnak bizonyult a feladatra.

Egyre népszerűbbé vált az évek során a zenebölcsi. Hetente egyszer, keddenként jönnek össze. A foglalkozások babakoncerttel kezdődnek. A tanárnő zongorázik, és olykor vendégeket is hív, például Kocsis Éva fuvolást vagy Csongrádi Krisztina magánénekest. Az anyukák ölbe veszik a kicsiket, akiktől mindig őszinte visszajelzések érkeznek. Látszik rajtuk, hogy mi köti le őket, s mi nem. Mozartot szeretik, a rockért nem rajonganak. Vannak visszajáró szülők is. Dr. Hegedűsné Tóth Szilvia például jött az első gyermekével, aztán jött a másodikkal, s most, amikor a harmadikkal állapotos, ismét eljár a zenebölcsibe.

Nemcsak a zenei érzék, az úszáskészség is megvan az apróságokban. Dezső Judit úgy érezte: ennyi elfoglaltság még nem elég neki, és elvégezte a testnevelési egyetemen a csecsemő- és kisdedúszás szakot. A babák az anyaméhben is úsznak – a magzatvízben –, s körülbelül egyéves korukig megmarad a búvárreflexük. A tanárnő Karsay Ferenc módszerét tanulmányozta; vízbe merítve a csöppségeket, azok játszva lubickolnak. A babaúszás tanfolyamot a Somogy megyei Tabon már egy hónapja elkezdte. S ha elkészül Tamásiban az új fürdő, az év vége felé ott is lehetőség lesz a babaúszásra.

A babaúszás szakképzett oktató segítségével és a szülők aktív közreműködésével zajló foglalkozás, mely 1986-ban indult el Magyarországon. A módszert kifejlesztő Karsay Ferenc és dr. Gömöry Géza a mai napig oktat Budafokon. A babák edzettsége az aktív mozgás hatására nő, ezáltal ellenálló képességük növekszik a betegségekkel szemben. Az úszás az előnyös élettani hatások mellett megadja a közös családi játék és tanulás élményét. Segítséget ad ahhoz, hogy a családtagok érzelmileg is a lehető legközelebb kerüljenek egymáshoz, kialakuljon a kicsikben a szülők iránt érzett feltétlen bizalom.

Névjegy

Dezső Judit 1992-ben végzett a pécsi zeneművészeti főiskolán. Zeneakadémiai diplomát is szerzett 2005-ben Budapesten. Majd 2011-ben elvégezte a fővárosi testnevelési egyetemen a csecsemő- és kisdedúszás szakot. Két gyermeke van.

A pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdett dolgozni 1992-ben. A tamási zeneiskolába 1993-ban került. A Tolna megyei város gimnáziumában 2000 óta dolgozik. A zenebölcsis foglalkozásokat négy éve, a babaúszás oktatását az idén kezdte el.

A pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdett dolgozni 1992-ben. A tamási zeneiskolába 1993-ban került. A Tolna megyei város gimnáziumában 2000 óta dolgozik. A zenebölcsis foglalkozásokat négy éve, a babaúszás oktatását az idén kezdte el. A foglalkozásokat babakoncerttel kezdi Dezső Judit minden alkalommal a zenebölcsiben, a tamási művelődési házban (Fotó: Kiss Albert) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!