Közélet

2011.08.25. 07:01

Maguknak termelik meg az ebédre valót

Nemrég zárult le hivatalosan a „Minden Gyerek Lakjon Jól!" Alapítvány idén tavasszal Nagyszokolyban útjára indított országos akciója. A településen köszönik a lehetőséget - sokan éltek is vele.

Hargitai Éva

- Nem volt kérdéses, hogy csatlakozzunk-e a programhoz, nagyon örültem neki, hogy egy kis segítséget kapunk, amit nagyon köszönünk - mondta Orsós Margit, a „Minden Gyerek Lakjon Jól!" Alapítvány akciójának egyik résztvevője.

A program célja az volt, hogy az adományozott vetőmagokkal, aprójószággal megadják a lehetőséget arra, hogy a rászorulók kertjükben maguk teremthessék elő egész éves zöldség és fehérje szükségletüket. A két, illetve több gyermeket nevelő, gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok jelentkezését várták.

A szerdai tikkasztó hőségben Orsós Margit végigkalauzolta kis csapatunkat a család veteményesén, megmutatta, mi minden termett idén, részben a kapott vetőmagokból.

- A káposztát eltesszük savanyítva, de sok minden kerül a fagyasztóba is, zöldbabot például már nagyon sokat tudtam eltenni - mondta az asszony. Hozzátette, a kapott vetőmagok mellé maguk is vásároltak - volt ami nem kelt ki, mert nem kedvezett neki az időjárás -, és palántákat is vettek.
Egyedül azt sajnálja, hogy burgonyát nem kaptak, arra számítottak volna.
Korábban is volt háztáji kertjük, de jól jött a segítség, hiszen kevésből kell megélnie a család sok tagjának. Így örültek az aprójószágnak is, egy malacot és csibéket kaptak a sajátjaik mellé.

Gödöny Árpádné is élt a lehetőséggel. Apró jószágot egy ideje már nem tartott a ház körül. Annak idején nem tudta pótolni az elkopó állományt, de most erre is sor kerülhetett.

Az alapítványtól először tíz tojót kaptak, amit negyven csirke követett. A szárnyasok száma ugyan némileg megcsappant, de még mindig maradt jócskán belőlük. A kertre ugyancsak nem lehet panasz, leszámítva a gyomok ellen folytatott szélmalom harcot.

- Összességében a résztvevő 76 család 70-75 százalékánál vált be a program - tájékoztatta lapunkat Viszló Károlyné és Farkas Györgyi, az akció két helyi önkéntes koordinátora. Próbálták figyelemmel követni, hogy a részt vevő családok hogyan boldogulnak. Szerencsére a helybeliek többsége nem vette ezt rossz néven.

A program lényege az volt, hogy a kertekbe minél több minden kerüljön, változatosabb legyen a családok étrendje. Az embereknek egy kis lökést, motivációt adott a kezdeményezés, hogy még jobban használják ki a portájukban rejlő lehetőségeket.

A helyi szervezők szerették volna, ha a sikerességi arány jóval magasabb, az önkormányzat is minden támogatást megadott a lakóknak, amit csak tudott, de sajnos néhányan lemorzsolódtak. Senki nem kért segítséget a veteményezéshez, de utólag kiderült, néhol azért elkelt volna.

Volt olyan család, amelyiknél a szépen kikelt veteményt a később kapott tyúkok csipkedték le, így a kertből nem lett semmi. Szerencsére vannak igazi sikertörténetek is.

A legtöbben nagyon szépen boldogultak, gondozták a veteményesüket, ami meg is hálálta a munkát, több helyen már másodvetéseket is csináltak. Mostanra megérkezett szinte az összes jószág is, egyedül egy család vár még nyulakra. 

A tamási kistérségben 282 családot támogattak

Tolna megyéből a tamási kistérség hét települése vett részt a „Minden Gyerek Lakjon Jól!" Alapítvány akciójában a szervezet tájékoztatása szerint. Nagyszokolyon indították útjára a programot márciusban, de részt vett benne Tamási, Keszőhidegkút, Mucsi, Magyarkeszi, Kalaznó és Felsőnyék is. A térségben összesen 282 családot támogattak vetőmaggal és aprójószággal. A programot mindenképpen szeretnék folytatni jövőre is, az adományoktól függ, hogyan, hány emberen tudnak majd segíteni. Idén az országban összesen 300 településen 15 147 családhoz juttattak el vetőmagokat és háziállatokat.

Gödöny Árpádné portájára tíz tyúk és negyven napos csibe érkezett az alapítvány programja révén Fotó: Kiss Albert -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!