Közélet

2011.08.21. 17:38

Most sárból kell építkezni

Manapság az általános pénztelenség miatt főként a kisebb települések rákényszerülnek, hogy úgymond sárból próbáljanak meg építkezni. Báta példája azt mutatja, hogy ez nem eleve kudarcra ítélt vállalkozás.

TEOL/Steinbach Zsolt

– Legutóbb 2006-ban volt Bátán elszármazott találkozó. Hogy idén ismét megrendezhettük, az összefogásnak köszönhető, hiszen szinte minden, a Hunyadi-szobor avatásától a vendéglátáson át a szórakoztató programok lebonyolításáig, felajánlásokból történt – Huszárné Lukács Rozália polgármester ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg szombat délután a Szigeten megrendezett, elszármazott találkozóval összekötött falunapot.

– Tényleg nem tudtuk volna megrendezni a programot az adakozások nélkül, és általában is jellemző, ha nem lenne ez a példás civil összefogás, még rosszabb lenne a helyzetünk. Az önkormányzat anyagi körülményei ugyanis siralmasak – mondta a faluvezető a megnyitó után. – Az elmúlt évet harmincmillió forintos hiánnyal zártuk. És például hiába nyert a község korábban támogatást a művelődési ház felújítására, azt is csak tízmilliós hitelfelvétellel tudjuk befejezni. De felvállaltuk, mert ha most nem csináljuk meg, akkor harminc évig így marad – tette hozzá.

A község első embere úgy véli, hogy az általános pénztelenség miatt most sárból kell megpróbálni építkezniük a kisebb településeknek. Fideszes polgármesterként azt várná el, hogy az állam még jobban segítsen a munkahelyteremtésben a vidéken élők számára, hiszen ott sok a nagyon szegény család. A bátai képviselő-testület éppen azért vállalta fel, hogy pluszként húsz közmunkásnak ad nyolc hónapon keresztül napi nyolc órás munkát, mert így ennyi rászoruló család számára tud – igaz, szerény, de – megélhetést nyújtó jövedelmet biztosítani. Ennek persze az az ára, hogy sokminden másra nem marad pénz. Más kérdés, hogy a polgármester szerint a közmunkások nagyon sokat dolgoznak. – Nem is tudom, mi lenne velünk nélkülük – fogalmazott a faluvezető.

Huszárné Lukács Rozália mindenesetre úgy véli, már megindult a változás, de hogy mikor jelentkeznek ennek gyümölcsei a kis falvakban, azt nem tudja. Ezzel együtt a bátai önkormányzat, összefogva a civil erőkkel, mindent megtesz a falu fejlődése érdekében. A nehéz körülmények ellenére pedig – nem csak a polgármester szerint – ennek már látszik is az eredménye. A falu szépül, a középületeket sorra újítják fel, a község igyekszik minél több helybélinek munkát adni. Ha „sárból” is, de folyik az építkezés.

Tartja magát a meghirdetett programjához

– A négy évre szóló polgármesteri programomat a bátaiak megismerhették, én továbbra is tartom magam az abban megfogalmazottakhoz – szögezte le Huszárné Lukács Rozália. A polgármester szeretné folytatni a helyi infrastruktúra fejlesztést (csapadékvíz elvezetés harmadik üteme), a középületek felújítását (konyha, ebédlő, református templom). A Duna-töltés menti utak révén „kinyitná” a zsáktelepülést Pörböly, illetve Dunaszekcső irányába. Bátán sok a látnivaló, a turisztika fejlesztése stratégiai irány lehet, ehhez tovább kell szépíteni a települést, befejezni az „Alduna” rehabilitációját, de tervben van egy horgászcentrum kialakítása is a régi óvodaépületből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!