Közélet

2011.08.02. 17:12

Nem tudják, nyithat-e szeptemberben a megszépült iskola

Nem biztos, hogy beülhetnek szeptemberben a felújított iskola padjaiba a döbröközi általános iskolások. A használatba vételi engedélyt ugyanis egyelőre nem kapta meg a település az épületre.

TEOL/Rácz Tibor

Fotós:

– Elfogyott a szülők és a pedagógusok türelme. Mindenkinek fájó pont lenne, ha a tanévet szeptemberben nem a felújított iskolában kezdhetnék a gyerekek – mondta el lapunknak Szili Lajosné, Döbrököz polgármestere.

Andikné Schmidt Mária a helyi tagintézmény vezetője teljesen el van keseredve. A település honlapján közzétett nyílt levelében elviselhetetlennek nevezi, hogy még mindig késik az átadás. Egy évet már így is csúszott a munkával a kivitelező, pedig már a tavalyi évzárón úgy köszöntek el a gyerekektől, hogy „szeptemberben találkozunk a megszépült, felújított iskolánkban” – írta Andikné.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Andikné Schmidt Mária a döbröközi iskola vezetője a megszépült intézmény előtt. Még nem tudni, becsöngetnek-e itt szeptemberben
[/caption]

A döbröközi iskola az Apáczai Oktatási Központhoz tartozik, amelynek a dombóvári önkormányzat a fenntartója. Ezért fordult a falu képviselőtestülete a város jegyzőjéhez levélben, és kérte Dombóvárt, jusson minél előbb közös nevezőre a kivitelezővel, tegyenek pontot az elszámolási vitájuk végére, mert ha ez nem sikerül, annak a település gyermekei isszák meg a levét.

 A 2010/11-es tanévben a döbröközi önkormányzat által biztosított – volt szolgálati lakásokban – kialakított szükségtantermekben folyt a tanítás. A gyerekeket, szülőket, pedagógusokat többféle visszaköltözési időponttal bíztatták. Várták az őszi szünetet, a téli szünetet, a tavaszi szünetet, a nyári szünetet és még mindig nem történt semmi. A 140 tanulónak, szüleiknek és a pedagógusoknak türelme, megértése közben elfogyott – áll a levélben.

Szili Lajosné azt mondta, arra számítottak, hogy az iskola elkészülte után rövidesen birtokba vehetik az intézményt. A pedagógusok már a nyári szünet idejére elkészítették a berendezkedés menetrendjét. Egyelőre nem léphetnek a tettek mezejére. Sőt még be sem tudnak menni a felújított épületbe, mert az teljesen le van zárva.

A kivitelező Strabag képviselői tegnap délelőtt ültek le tárgyalni Dombóvár polgármesterével Szabó Loránddal és jegyzőjével dr. Gábor Ferenccel. Mint utóbbi elmondta, egyelőre annyi információval szolgálhat, hogy van remény a megegyezésre a felek között.

Lapunk kérdésére, van-e, és ha igen, mi miatt van elszámolási vita a Strabag és az önkormányzat között, Szabó Loránd azt mondta, természetesen minden építkezésen akadnak viták a kivitelező és a megrendelő között, ám ez az ő esetükben nem olyan mélységű, hogy megakasztaná, vagy leállítaná a folyamatokat.

Hozzátette azt is, hogy a használatba vételi engedélyt azért nem kapta meg a döbröközi önkormányzat az épületre, mert még nem készült el az iskola karbantartási szerződése. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az engedélyeztetési folyamat elinduljon. Mindemellett szerinte minden a tervek szerint halad.

– Amint kiválasztja a falu önkormányzata a karbantartó céget, és megkötik a szerződést, elindíthatják a folyamatot. Akkor van esély rá, hogy a megszépült épületben kezdődjön meg szeptemberben az oktatás – húzta alá.

Egy kicsit később köszöntött be az új kor

„Az Új-K.O.R. Új Kapos-menti Oktatási Rendszer” című pályázaton a dombóvári kistérség integrált közoktatási rendszerében részt vevő intézmények 1,2 milliárd forintos támogatást nyertek korszerűsítésre, amelyből a döbröközi tagintézmény felújítására mintegy 108 millió forint jutott. Az elsődleges tervek szerint már a 2010-2011-es tanévet az új épületben kellett volna kezdeni, ám az átadások több intézménynél is csúsztak. Sokszor amiatt, hogy a kivitelezők több alkalommal is pótmunka-igényt adtak be az önkormányzatoknak. A pénzből Dombóváron négy épület újulhatott meg, amellett Kaposszekcsőn, Döbröközön és Csikóstőttősön szépülhettek meg az oktatási intézmények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!