Közélet

2011.08.23. 18:54

Összerogynak az adósok a devizahitel növekvő súlyától

A kormány két hete indította el az úgynevezett árfolyamrögzítést. Az elmúlt napokban nem volt roham a bankok előtt, úgy tűnik, az érintettek várnak.

TEOL/Mauthner Ilona

A rögzített árfolyam azt jelenti, hogy három és fél évre 180 forinton rögzíti a svájci frank alapú törlesztés árfolyamát, így mentesíti az árfolyamkilengések miatti törlesztőrészlet-növekedéstől azokat az adósokat, akik a pénzintézetnél ezt kérik.

Jutkáék négy évvel ezelőtt vettek fel az egyik banktól 15 milliós hitelt, lakást vásároltak. Mindkettőjüknek volt jól fizető állása, úgy tűnt, a havi 65 ezer forintos törlesztés nem jelent nagy gondot. Az eltelt négy évben becsületesen fizettek, csak a havi díj duplázódott meg és ami még ennél is rosszabb, gyakorlatilag most is közel ugyanannyi a tartozásuk.

Gyereket szeretnének, hiszen annak idején éppen emiatt vettek nagyobb lakást, de erről most szó sem lehet. A múlt hónapban a férjnek megszűnt az állása, úgy érzik minden összeomlott körülöttük. A gondok ellenére egyelőre nem választják az árfolyamrögzítést, a szülők besegítenek a törlesztésbe, így veszélyben nincs a lakásuk, de nagyon elkeseredettek a jövőjüket illetően.

Dr. Gáll Ferenc szekszárdi ügyvéd sok hasonló, és ennél még sokkal tragikusabb eseteket is tudna sorolni. Ő az az ügyvéd, aki elsőként vette fel a harcot a devizahiteles ügyfelei érdekében a bankokkal szemben. Irodájában megállás nélkül csörög a telefon. Álláspontja szerint a bankok nem devizában nyújtottak hitelt, hanem devizaalapon, forintban, ezért azt az adósoknak is forintban kellene visszafizetniük és nem „uzsorakamattal”.

Az ügyvéd elmondta, egy pénzintézet vezérkarával már leültek tárgyalni és panaszbeadványát több bankhoz is eljuttatta. Ha nem tudnak megállapodni egymással, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordul, ha itt sem járnának eredménnyel, marad a bírósági út.

Az ügyvéd szerint ugyanis a jogi helyzet az, hogy az elmúlt években „a körülmények lényegesen megváltoztak", ebből adódik, hogy a kockázatviselés nem lehet csak az egyik fél, vagyis az adós terhe. Meggyőződése, hogy kormánybiztost kellene minél előbb kinevezni, hogy a hitelesek helyzetén valóban könnyíteni lehessen. Szerinte, egyelőre úgy tűnik, nincs meg az állami akarat ahhoz, hogy a hitelesek – zömében fiatal párok – ügyét rövid időn belül rendezzék.

Ehhez nem kellene más: illetékmentessé tenni az ügyek bírósági rendezését (15 milliós hitelnél csak az illeték 900 ezer forint), a fedezetül szolgáló ingatlant ne lehessen a forgalmi érték alatt értékesíteni, töröljék el a közjegyzői törvény azon részét, hogy bírósági ítélet nélkül el lehessen bárkitől is venni a lakását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!