Közélet

2011.08.09. 15:59

Őszi testvérvárosi csúcs a tolnai megyeszékhelyen

Magyarlakta testvértelepülésekről érkezik azok többsége, akik itt teszik le az állampolgári esküt és tiszteletbeli szekszárdi polgárok lesznek.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Nyár végén és ősszel tetőzik a testvérvárosok szezonja. Óbecsén három éve rendezik meg a város napját, amely a Szekszárdi Szüreti Napokhoz hoz hasonlóan többnapos városi ünnepséggel, szabadtéri szórakoztató programokkal, koncertekkel, Tisza-parti halfőzőversennyel egybekötött népünnepély, fogalmazott Berlinger Attila a polgármesteri hivatal nemzetközi kapcsolatok referense. Idén három képviselő vett részt az eseményeken, július utolsó, augusztus első hétvégéjén. A rendezvényre más partnertelepülésekről is hívnak vendégeket.

Romániai testvérvárosaink, Lugos és Facsád hosszú évek óta ugyanazon a hétvégén tartják a városi ünnepségeket, melyeken a megyeszékhely rendszeresen képviselteti magát. A lassan 20 éve fennálló kapcsolat révén számos hajdani Tolna megyéből származó család találta meg újra hozzátartozóit, akik révén már nem csak a megyeszékhely ápol hivatalos kapcsolatot a fenti két várossal, hanem a leszármazottak révén Nagydorog és Igazfalva között is létrejött a testvérvárosi viszony.

Idén három képviselő és két hivatali igazgatóság-vezető, illetve a Szekszárd-Lugos-Facsád Baráti Társaság hat tagja utazik ki az eseményekre augusztus 13. és 16. között. Ők részt vesznek a Lugosi Búcsún, a bunyaszekszárdi elszármazottak által szervezett emlékünnepségen és istentiszteleten, illetve az Igazfalva község által szervezett ünnepi bálon. A delegáció tagjai találkoznak a lugosi RMDSZ képviselőivel is, melynek során a szeptemberi szekszárdi honosítási ünnepről is egyeztetnek.  A Szekszárdi Szüreti Napokra idén Óbecséről, Lugosról, Facsádról, Bezonsból, Downpatrickból és a kínai Dinghai városából érkeznek vendégek.

Mint ismeretes, a szüreti napok szombatján, szeptember 17-én lesz a magyar állampolgárságot felvevők eskütétele. Ők nagyrészt a magyarlakta testvérvárosokból érkeznek. Rajtuk kívül Szlovéniából, Németországból, Franciaországból, sőt még Ausztráliából is jelentkeztek. Az eskütételnek egyébként a belvárosi római katolikus templom ad otthont 13 órától. Az új magyar államdolgokat Horváth István polgármester tiszteletbeli szekszárdi polgárrá avatja.

A kínai delegáció látogatására hosszas előkészületek után kerül sor. A két város vezetői együttműködési megállapodást kívánnak kötni a települések és szűkebb régióik közötti gazdasági kapcsolatok élénkítésére. Dinghai városa érdeklődést mutat szekszárdi befektetések és a kiváló boraink kínai értékesítése iránt.
A testvérvárosi kapcsolatokra az idei költségvetésben négymillió forint szerepel, amit elsősorban az északír Downpatrickkal való közös brüsszeli pályázatokkal egészítenek ki, tette hozzá Berlinger Attila.

Mindezek csupán a hivatalos kapcsolatok. Ezek mellett és mögött rendszeresek a találkozások a testvérvárosi iskolák, sport- és kulturális egyesületek között. Mint ismertes, közös vállalkozást is hozott a barátság. Szekszárd és Óbecse közt minta értékű a gazdasági együttműködés is. A közös vállalkozás folyamatosan bővül. A hulladékszállításon kívül már takarítási feladatokat is vállal a két önkormányzat tulajdonában lévő Tiszamente-Óbecse Szolgáltató Kft. (Postisje-Becej).

Szekszárd testvér- és partnervárosai

Testvérváros Az együttműködés kezdete

Bezons, Franciaország 1967

Óbecse, Szerbia 1975

Tornio, Finnország 1986

Bietigheim-Bissingen, Németország 1989

Lugos, Románia 1993

Partnervárosok Az együttműködés kezdete

Waregem, Belgium 1993

Ravenna megye, Olaszország 1996

Facsád, Románia 1998

Downpatrick, Észak-Írország 2007

Bezons, Franciaország 1967

Óbecse, Szerbia 1975

Tornio, Finnország 1986

Bietigheim-Bissingen, Németország 1989

Lugos, Románia 1993

Partnervárosok Az együttműködés kezdete

Waregem, Belgium 1993

Ravenna megye, Olaszország 1996

Facsád, Románia 1998

Downpatrick, Észak-Írország 2007 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!