Közélet

2011.08.03. 14:00

Patakban fürdenek, sátorban laknak

Nomád vándortáborban töltöttek egy hetet a paksi Demeter Egyesület természetjárói.

TEOL

Dr. Török Erzsébet a túra vezetője elmondta, már évek óta csatlakoznak az erdélyi EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) vándortáborhoz. Idén a Kolozsvárhoz közeli Alsójárán gyűltek össze több mint ezren főként magyarországi és még ma is Erdélyben élő magyarok, illetve Erdélyből kiszakadtak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tábor résztvevői Kolozsváron
[/caption]

Jellegéből adódóan nomád életet élnek a tábor lakói kezdve azzal, hogy patakban fürdenek, sátorban laknak, addig, hogy bográcsban főznek. Az EKE tábor szervezői – így idén az EKE Kolozsvár 1891 osztály – minden napra több mint tucatnyi túralehetőséget kínálnak, így mindenki választhat érdeklődésének és erőnlétének megfelelőt. Vannak a kulturális nevezetességeket, épített örökséget bemutató autóbuszos utak, rövidebb nyolc-tíz kilométeres sétautak és hosszabb, komolyabb gyalogtúrák, amelyhez csatlakozhatnak.

Az idei tábor egyébként jubileumi volt, hiszen ez volt a huszadik, a 120 éve alapított EKE pedig 20 éve alakult újjá. Paksról legalábbis a Demeter szervezésében tizenheten vettek részt, de találkoztak paksi túratársakkal a táborban. Dr. Török Erzsébet arról is beszámolt, hogy idén is nagyon szép vidékeken jártak, sőt ők még ki is egészítették a programot azzal, hogy egy nappal korábban indultak, helytörténész kalauzolása mellett megnézték Kolozsvár belvárosát, felkeresték a házsongárdi temetőt.

Egy napot szenteltek még közös kirándulásnak, akkor a tordai, nem régiben felújított sóbányába mentek, ami csakúgy, mint az erdélyi tájak, lenyűgözte őket, illetve tettek egy kitérőt a festői szépségű Torockóra.
A Demeter Egyesület következő programja egy éjszakai kerékpártúra lesz szombaton. A találkozó este fél 9-kor lesz a paksi halászcsárdánál, 9-kor pedig a dunakömlődi plébániánál lehet találkozni a túrázókkal, akik 25 km-t tesznek meg ezúttal.

Címkék#Paks
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!