Közélet

2011.08.22. 20:00

Segítség nélkül sok családnak nem menne

Az iskolákban a napokban kezdik el kiosztani a tankönyveket. A jogosult diákok ingyenesen juthatnak hozzá csomagjukhoz, de több településen az önkormányzattól is kaphatnak támogatást az iskolakezdéshez.

Hargitai Éva

- Két általános iskolás leányzónk tankönyvcsomagja összesen 35-40 ezer forintba került - mondta László, egy szekszárdi apuka. Hozzátette, a pénzt már korábban befizették, a gyerekek majd az első iskolai napokon kapják kézhez a pakkot.

Tolna megye számos iskolájában kezdik el már a héten a tankönyvek kiosztását. Akár korábban, akár most fizetnek, számos család nyári kiadásait dobják meg a tankönyvcsomag árak, amelyek gyermekenként 20-30 ezer forint közötti összeget is jelenthetnek.

Többek között a nagycsaládosok, és azok mentesülnek ez alól a teher alól, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók számára az igényelhető normatív támogatás idén 12 ezer forint. Ebből gazdálkodva kell az intézményeknek megoldaniuk a diákok ellátását - a keretből nem könnyű kijönni.

A bogyiszlói általános iskolában a diákok több mint fele juthat ingyenesen a tankönyvcsomagjához. Ez azonban nem feltétlenül jelent új kiadványokat, hanem többnyire úgynevezett tartós tankönyveket takar - tájékoztatta a TEOL.hu-tBoda Zoltán igazgató. Ezeket minden év végén összeszedik a gyerekektől, ha jó állapotban vannak a következő évben más kaphatja meg őket.

A tankönyveket egyébként is olcsóbban szerzik be az átlagosnál, ami annak köszönhető, hogy minden egyes darabot ugyanannál a kiadónál rendelnek meg. Így kedvezményben részesülnek, és még interaktív anyagokat is kapnak, amelyek fontos szerepet töltenek be az oktatásban. A fentebb említett támogatás mellett az elsősök ingyenes füzetcsomagot is kapnak a településen.

A szekszárdi Garay János Gimnáziumban átlagosan 15 és 30 ezer forint között van a tankönyvcsomagok ára - tájékoztatta hírportálunkat Hosnyánszky Mária az intézmény képviseletében. Persze a szülők olcsóbban is megoldhatják a dolgot, van aki nem minden könyvből rendel újat, így csökkenti jelentősen  a költségeket.

Az is előfordul, hogy a diákok maguk hozzák vissza jó állapotban levő, de már nem használt tankönyveiket, amelyeket aztán az intézmény tovább tud adni azoknak, akiknek még szükségük van rájuk. Az iskola 620 tanulója közül 190-en jogosultak ingyenes tankönyvre.

Az önkormányzatoktól is segítséget kaphatnak a rászoruló családok
A megye legkisebb településén, Murgán ugyan nincsen iskola, de évek óta támogatja a családokat a tanévkezdéskor az önkormányzat. Idén 8 gyermek kap összesen 88 ezer forintot - tájékoztatott Felkl Márton polgármester. Az ovisok 6-6 ezer, az általános iskolások 10-10 ezer, a továbbtanulók pedig 14 ezer forintot kapnak. 

Pakson a jogosultsági feltételeknek megfelelő családok ilyenkor iskolakezdéskor is igényelhetnek rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, amit sulicsekk formájában kaphatnak meg - mondta Badics Istvánné, a paksi önkormányzat szociális osztályvezetője.

Ennek összege változó, számos tényező, többek között az iskola típusa, a család szociális helyzete is befolyásolja. Ilyen jellegű támogatásra körülbelül 800-1000 gyermek lehet jogosult a városban.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás Szekszárdon is igényelhető évente legfeljebb négy alkalommal - mondta dr. Főfai Klára, a szekszárdi szociális- és gyámhivatal vezetője. Hozzátette, ez egy évben összesen húszezer forintot jelenthet. A tapasztalatok szerint azonban a jogosult családok nagy része az iskolakezdésre szinte teljesen kimeríti az igényelhető keretet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!