Közélet

2011.08.09. 16:29

Sok dolog van, amit egy lány csak egy férfitől tanulhat meg

Sok apa, amikor megtudja, hogy lánya született, hirtelen nem tud mit kezdeni a helyzettel. Pedig van jó néhány olyan dolog, amit csak kifejezetten ő taníthat meg neki.

TEOL

El kell oszlatni azt a sztereotípiát, hogy a nőknek mindenáron kerülniük kell a konfliktusokat. Sőt! Fontos, hogy minden hölgy már kislány korában el tudja fogadni a haragot és öntudatosságot, illetve kezelni tudja azt – mondja Linda Nielsen pszichológus, az Apák és lányaik című könyv szerzője.

Ha viszont vitás helyzet alakul ki köztük, nem szabad az édesanyának békebíróként fellépni, mert így később nem tudja kezelni férfi tanára, vagy főnöke hasonló reakcióját. A felnőttkori párkapcsolatuk megfelelő alakulása érdekében is fontos, hogy megfelelő férfi mintát lássanak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kislányoknál az egészséges önbizalom kialakításában, illetve a későbbi párválasztásban is kulcsfontosságú szerep jut az apáknak
[/caption]

Ráadásul egy kamaszlányban felmerülő kérdések egy részére csak az apa tud kielégítő válaszokat adni. Minden problémájára azonnali megoldást viszont nem szabad kínálni. Ez igaz a pénzügyekre is. Így ugyanis meg tudjuk kímélni attól, hogy később olyan férfit válasszon, akire áthárítja a felelősséget, és tőle várja, hogy eltartsa.

Az önbizalmát is leginkább az édesapa tudja növelni, az "igen kislányom ezt meg tudod csinálni" bíztatással. Akár apróbb kihívások elé is állíthatja az ifjú hölgyet. Így nemcsak magabiztos lesz, de olyan apróbb dolgokat is képes lesz önállóan elvégezni, mint a tankolás, a kerékcsere, a szélvédő-mosó folyadék utántöltése, vagy nem fog kétségbeesetten körülnézni, ki nyitná ki neki az autó motorháztetejét.

Egy lány saját magáról alkotott képének szerves része, hogy milyennek látja magát. Az édesapa sokat tud segíteni a megfelelő önértékelés kialakításában azzal, hogy tudatosítja, nincs tökéletes test és hibátlan ember. A média ugyanis azt sugallja, hogy ilyen létezik, így nagy a nyomás már a tinédzsereken is.

A feltétel nélküli szeretet a legfontosabb dolog, amire meg kell tanítania egy apának a lányát. Nemcsak az anyának, hanem az apának is mindent meg kell adnia ahhoz, hogy gyermeke érezze a szeretet erejét. Épp ezért fontos, hogy mindig hallgassa meg, mi történt vele az óvodában, iskolában, de a lelki törődés mellett a fizikai is legalább ennyire elengedhetetlen: bátran ölelje át a lányát, hogy így fejezze ki, bármit is csinál (jót vagy rosszat) nagyon fontos a számára.

Sokan azt gondolják, hogy az apai ölelgetés tilos a szexuálisan érett lányok esetében, de ez nem így van. A kiegyensúlyozott családi légkörben felnövő gyermekek nem vonnak párhuzamot az apai és egy idegen férfi érintése között. Forrás: Kiskegyed.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!