Közélet

2011.08.22. 09:32

Szobrot emeltek az államalapító tiszteletére

Meghatározó Szent István személye, minden történelmi sorsfordulás idején segítségül hívjuk.

TEOL

Hívő ember volt, nemcsak reálpolitikai megfontolások vezették a döntései meghozatalában. Udvardy György megyéspüspök hangsúlyozta ezeket a gondolatokat Bogyiszlón, a vasárnapi szentmisén. S azt követően megáldotta első királyunk szobrát a templom előtti téren.

A reformátusok részéről Suhai Lajos lelkész, a babtisták részéről Papp Barnabás lelkipásztor áldotta meg Fusz György új alkotását. Az eseményen részt vett többek között dr. Pálos Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. László-Varga Zsuzsanna, a megyei kormányhivatal főigazgatója is.

Tóth István, a falu polgármestere beszédében arra is kitért, hogy egészalakos alkotást akartak, költségkímélő módon. Így született meg a bogyiszlói Szent István-szobor, művészbetonból, kétmilliós keretből. Sokan adakoztak – cégek, magánszemélyek –, és kiadtak egy támogatói díszpénzt is. A bogyiszlói tallérok eladásából háromszázezer forint folyt be.

Ugyanezen a napon állampolgársági eskütételre is sor került a faluban. Két testvértelepülésről – az erdélyi Csíkcsicsóról és a délvidéki Törökfaluból – tízen vették fel a magyar állampolgárságot.
A fővárosban és a megye legtöbb településén a napján, szombaton tartották az augusztus 20-i ünnepségeket. A részletekről itt olvashat!

Címkék#Bogyiszló
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!