Közélet

2011.08.15. 13:59

Tele vannak szép tervekkel

A nehéz feladatok megoldásához is erőt adnak az olyan ünnepek, mint amilyen a hétvégi szedresi falunap volt. A község nincs könnyű helyzetben, vezetői ezzel együtt előretekintenek, és tele vannak tervekkel.

Steinbach Zsolt

– Vajon a nehéz helyzetekben is szükség van-e ünneplésre? – hangzott el a szombati szedresi falunapon is a kérdés, amelyre Kovács János polgármester határozott igennel válaszolt.

Bár a község – számos más településhez hasonlóan – valóban nincs könnyű anyagi helyzetben, a faluvezető szerint azonban, ahogy egy családban, úgy a nagyobb közösségekben is kellenek az összetartozást erősítő, a nehéz feladatok közös megoldásához erőt adó ünnepek. Amilyen az idén ugyancsak remekül sikerült falunap is volt.

Kovács János szerint az időszerű problémák orvoslása természetesen nagyon fontos feladat, ám nem szabad búslakodni a pillanatnyi helyzeten, ehelyett a jövőt kell tervezni. Ő egyébként úgy látja, hogy a jelen gondjaira is körvonalazódik már a megoldás, emellett tele vannak tervekkel is.

Ezek közé tartozik, hogy a falut még komfortosabbá tegyék. Konkrétan például az ivóvízminőség javító programmal. Ha sikeres lesz a pályázat, a több mint kétszázmilliós beruházás nyomán nem csak jobb minőségű lesz az ivóvíz, de új víztorony is épülhet és a hálózat ötödét is felújíthatják.

A szennyvíztelep korszerűsítésére is készülnek, a szomszédos Medinával közösen. Ennek a projektnek a lényege, hogy a tisztítás során visszamaradó szennyvíziszapot egy további eljárással környezetbaráttá, mezőgazdasági hasznosításra alkalmassá teszik, így az a környező földeken is elhelyezhető lesz, amivel jelentős szállítási költséget lehet megspórolni.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A gyerekek is jól szórakoztak a falunapon. Az önkormányzat mellett civil szervezetek, vállalkozók, magánszemélyek is hozzájárultak sikerhez Fotó: K. A.
[/caption]
A tervek között szerepel az iskolaépület felújítása, ami nyílászáró cserét, külső hőszigetelést, a fűtésrendszer korszerűsítését, napelemek, napkollektorok üzembe állítását is magában foglalja. Ezáltal természetesen az intézmény közüzemi költségeinek érdemi csökkentését is.

Ettől az évtől új, jelentős fejlesztési forrásokat remélnek a Paksi Atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól. Idén az orvosi rendelők felújítására pályáznak.
Előkészítés alatt van a falu képének megújítását szolgáló pályázat.

A remélt támogatás segítségével parkolókat, játszóteret, sétányt alakítanának ki, és a művelődési ház külső felújítására is sor kerülne.

A község turisztikai vonzerejét erősíti többek között, hogy a komoly természeti értékkel bíró, horgásztóként hasznosított ős-Sárvízhez szilárd burkolatú utat terveznek építeni, illetve, hogy tárgyalnak egy ottani tanösvény létrehozásáról a Duna-Dráva Nemzeti Park vezetésével.
 
Közösségi házat kaphatnak a civil szervezetek

Ahogy az a falunap megrendezéséből is kitűnt, az önkormányzat jó kapcsolatokat ápol a helyi civil szervezetekkel. A hétvégi rendezvény szervezésében, lebonyolításában, színesítésében minden szedresi társadalmi szervezet kivette a részlét. A község anyagilag is támogatja a civileket, emellett egy közösségi házat is létrehoznának számukra. Mivel az iskola régi szárnya a gyermeklétszám csökkenése miatt megüresedett, ha lesz rá anyagi lehetőség, ebben az épületrészben kaphatnának teret a társadalmi szervezetek.

Kép: szedresalmaKA_19
Fotó: Albi
Kepala: A gyerekek is jól szórakoztak a falunapon. Az önkormányzat mellett civil szervezetek, vállalkozók, magánszemélyek is hozzájárultak sikerhez

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!