Közélet

2011.08.08. 18:23

Tévhit, hogy Lőrinc árt a dinnyének

Akciókkal, reklámokkal próbálta az idén a terméktanács és az agrártárca „rávenni” a hazai fogyasztókat arra, hogy a magyar dinnye kiváló, érdemes belőle sokat vásárolni. Az akciót a termelők egy része sikeresnek ítélte.

TEOL/Mauthner Ilona

– Az augusztusi Lőrinc naptól még nem kell félni – mondta Lipták László, aki a dél-békési Medgyesegyháza környékén termel dinnyét. Ez a környék az ország dinnyés fellegvára, 3000 hektáron termelik ott a gyümölcsöt. A hiedelem szerint Lőrinc-naptól kezdve hűvösödnek a hajnalok, amit nem szeret a dinnye. Ám nem csak augusztus 10-én, hanem szeptember 5-én is van egy Lőrinc a naptárban, a gazdálkodók remélik, idén még akkor is lesz bőven dinnye a piacon.

Augusztus elején még feszített tempóban, hajnaltól késő estig tart a munka Tengelicen is, Bognár János dinnyeföldjén .
– Nincs nagy baj, megy minden a maga útján – mondta a vállalkozó, aki egyszerre üzletember, gazda és munkás. – Hozzá kell szoknunk, hogy a nyaraink szélsőségesek – tette hozzá. Miközben beszélgettünk, embereket igazított el: ki, hol válogassa a már érett dinnyét. Sorra érkeztek a teherautók is. Közben folyamatosan csengett a telefonja, időpontokat, kilókat, fajtákat egyeztettek. Több mint harminc éve dinnyézik, a tapasztalata, kapcsolatrendszere szinte megfizethetetlen.
Mint megtudtuk, a korai fajtájú dinnyék lassan leérnek az ország minden termőterületén. A későbbi ültetésnek az eredménye pedig akár szeptember végéig is örvendeztetheti a vásárlókat és a termelőket. Csak ilyenkor többet kell költeni a növényvédelemre.

Eddig mintegy 2500 tonna dinnyét exportált a keleti országrész három megyéjéből, Békésből, Jász-Nagykun-Szolnokból és Szabolcs-Szatmár-Beregből a nyíregyházi székhelyű Rádium Kft. - közölte a cég ügyvezetője, Für László. A térség legnagyobb dinnyeexportőr cégének vezetője hozzátette: kilogrammonként 14 eurocentet kapnak a gyümölcsért. Az idei dinnyetermés elmarad a várttól, a virágzás utáni kötődés ugyanis rosszabb lett a reméltnél, továbbá a július eleji hőség napégetté tette a fejlődő görögdinnyék egy részét. Később pedig az esős időjárás okozott gondot a földeken, akadályozta a szedést.

Az általunk megkérdezett termelők abban egyetértettek, hogy a korszerű eljárásokkal dolgozó gazdálkodóknál 55-60 tonnás hektáronkénti átlagtermés várható, míg másoknál csak 20-30 tonnás lehet. Ma már teljesen átalakult az értékesítési rend is, több mint 70 százalékban az áruházi láncoknak exportálják a dinnyét, ami pontos szállítási programot követel.

Nem könnyű kiválasztani a legjobbat
A megfelelő görögdinnye kiválasztása nagy szakértelmet igényel, ezért ha nem kívánjuk néhány napra eltenni, inkább lékeltessük meg. Kerüljük az olyan dinnyét, amelynek a leszakított indája nem elég fonnyadt, mert ez még éretlen. A kellően sötétzöld dinnyét vegyük kézbe, és ütögessük meg az oldalát. A jó dinnye kongó hangot ad, és lékeléskor a vágás mentén továbbreped. Amennyiben tompa, puffanó hangja van, akkor ne vegyük meg, mert vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Ha az oldalán nem találunk sárga foltot, azt jelenti, hogy a termelő átforgatta, hogy hamarabb érjen.

Idén jobban figyeltek egymásra a termelők

Nem csak az akció segített az idén, hanem az is, hogy nagyobb volt az összhang a dinnyések között, mondták az általunk megkérdezett termelők. Jobban figyeltek arra, ki, mit nyilatkozik, és ezzel sérti-e a többiek értékesítési esélyeit. Az áruházláncokban egymást érték az akciók, az viszont nem használt a termelőknek, hogy nem ritkán túlérett, gyengébb minőségű dinnyét kínáltak olcsó áron. Ugyanis, ha a vásárló rossz minőséget kap, akkor elmegy a kedve a további fogyasztástól. Nem kell a fogyasztókat lebecsülni, inkább adnak pár forinttal többet, de szívesebben vesznek jó minőségű dinnyét.

Meleg időben többen vásárolják a dinnyét, idén eddig nem panaszkodnak a termelők, az átlagosnál nagyobb volt a forgalmuk -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!