Közélet

2011.08.17. 16:15

Útmutatást adnak a városról

Információs pont nyílt a Pákolitz István Városi Könyvtárban. Az intézményben nem ez az egyetlen változás, tartalmi és formai megújítások sorozatát indította útjára a néhány hónapja kinevezett új igazgató.

TEOL/Vida Tünde

A Pákolitz István könyvtár korábbi vezetője, Gutai István nyugdíjba vonult, helyére néhány hónappal ezelőtt Szentgáliné Erőss Mártát nevezte ki az önkormányzat. Az új igazgató pedagógusként, könyvtárosként is sok tapasztalatot szerzett már, de elmondása szerint közoktatási és könyvtári szakértői munkája nyújt valódi rálátást az ország tékáira. Ennek alapján mondja, hogy a paksi intézménynek számos értéke van, amire szeretne is továbbépíteni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne, és ne szeretne változtatni.

Mint elmondta, elődje irodalmárként más vonalat képviselt nagyon eredményesen, amelyre ő maga menedzserszemléletű elképzelésekkel kíván építeni. Az intézmény szerinte rendkívül jó helyen, szép műemléképületben kapott elhelyezést. A főutca és az ott lévő épületek sorra újulnak meg, a könyvtár komoly múltú épülete is megérdemelné a felújítást, fűzte hozzá. Nem beszélve arról, hogy az autópályáról betérőket éppen az intézménynek helyet adó épület fogadja. Az általa kezdeményezett változásokat sorra véve elmondta, hogy a földszinten kialakítottak egy információs pultot, ahol a várossal kapcsolatos információkról éppúgy érdeklődhetnek a betérők, mint kulturális programokról, rendezvényekről.

A cél, hogy az érdeklődő széleskörű útmutatást kapjon, akár a rendőrség által nyújtott nyaralókártya-szolgáltatásról szeretne információhoz jutni, akár arról, hogy milyen kiállítást láthat éppen a Városi Képtárban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy igény van a szolgáltatásra, hiszen a város szívében található intézménybe eddig is sok érdeklődő tért be, a legkülönfélébb kérdésekkel.

Mindemellett a könyvtári szolgáltatásokat is igénybe vehetik ezentúl a földszinti pultnál, akár beiratkozásról, akár kölcsönzésről van szó. Ez – miután az épület nincs akadálymentesítve, a mozgásukban korlátozottaknak nagy segítség. Megújult és letisztult a könyvtár honlapja is. Fontos tudni, hogy interaktívvá vált a weboldal, itt várják például a javaslatokat a gyerekkönyvtár nevét illetően. A tékának ez a részlege az elképzelések szerint új épületbe költözik, ennek felújítása az igazgató reményei szerint még idén elkezdődik.

Szengáliné Erőss Márta tervei szerint a megüresedett helyiségbe kerülne a helytörténeti anyag, s újságolvasót alakítanak ki. Egyébként is szeretné barátságosabbá, otthonosabbá tenni az intézményt, amelynek közel hetvenezres, nagyon jó állapotban lévő könyvállománya van. A cd-, és dvd-állomány viszont fejlesztésre szorul. Az igazgató szeretné bővíteni a választékot, szeptembertől pedig lehetővé tenni a folyóiratkölcsönzést.

További tervei között szerepel egy zenei részleg kialakítása, az informatikai szolgáltatások bővítése. A gyerekkönyvtárban állandó foglalkozásokat kíván indítani, és egyéb programokat – például országos hírű írók meghívását – tervezi annak érdekében, hogy e téren minél nagyobb legyen Pakson a választék. Egyébként viszont éppen azt szeretné, ha a város többi intézményével összehangolnák rendezvényeiket – például a jeles napokon, ünnepeken.

Névjegy

Szentgáliné Erőss Márta Budapesten született. Az ELTE-n szerzett földrajztanári és könyvtárszakos diplomát. Pályája kezdetén földrajzkutatóként, majd a későbbiekben pedagógusként és könyvtárosként dolgozott, utóbbi két területen vezető beosztásban is. A soproni Széchenyi István Gimnáziumban tizenöt évet töltött el. Szakmai tapasztalatait közoktatási és könyvtár szakértőként is kamatoztatta. Házas, egy felnőtt lánya van, aki kezdő orvos.

Erre eddigi tapasztalatai szerint megvan a fogadókészség. Az igazgató kifejtette, pedagógusi és könyvtársi mivoltát soha nem tudta és nem is akarta elválasztani. Ezen az elven Pakson sem szeretne változtatni, szoros együttműködést kíván kialakítani az iskolákkal, hiszen a könyvszeretetet, a könyvtárba járás iránti igényt gyermekkorban lehet kialakítani.

Az információs pultnál a várossal kapcsolatos tudnivalókról, kulturális programokról, rendezvényekről is érdeklődhetnek a könyvtárba betérők (Fotó: Kiss Albert) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!