Közélet

2011.08.07. 18:26

Zenét és táncot tanultak

Egy héten át szorgalmasan próbáltak, készülve a szombati bemutatóra a szekszárdi országos kurzuson résztvevő amatőr színpadok tagjai. A munka gyümölcse a Légy jó mindhalálig című musical nagysikerű előadása volt.

TEOL/Venter Marianna

Negyedik alkalommal volt házigazdája a megyeszékhely és a Tücsök Zenés Színpad a Musical Comedynek, azaz a zenés színpadok és amatőr énekesek országos kurzusának.

Mint azt Béresné Kollár Évától, a Tücsök Zenés Színpad művészeti vezetőjétől, a rendezvény szervezőjétől és házigazdájától megtudtuk, a Scherzo Zenés Színpadok Országos Fesztiválján jött az ötlet, hogy kellene egy továbbképzés az amatőr társulatok számára. Így aztán, az országban első ízben, 2008-ban tartották meg a Musical Comedyt, amelynek különlegessége, hogy a zenés színházi munka minden fázisát végigviszi, a betanulástól a próbákon át az előadásig.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A társulat. A szombat délutáni bemutató végén vastapssal jutalmazta a közönség a előadást, a gyerekek néhol profi színvonalat nyújtottak (Fotó: GK)
[/caption]

A cél az, hogy az amatőr énekes és táncos fiatalok és gyermekek igényes, koncentrált próbamunkát végezzenek, magas színvonalú drámai-zenés jeleneteket tanuljanak be, minden tudásukat próbára tevő ének- és táncfeladatokkal. A másik cél a zenés színpadok vezetőinek szakmai továbbképzése, szemléltető munkával és elemzéssel, praktikus, gyakorlati tanácsokkal.

A kurzus vezetője Miklós Tibor író, rendező, színházi vezető, a magyar musicalirodalom és zenés színház meghatározó személyisége volt. Miklós Tibor és a tücskök kapcsolata nem újkeletű, a szövegíró-rendező Az ellopott futár című darabját három évtized után a szekszárdiak vitték színre, és az általa írt és rendezett Egy bohém rapszódiája című Freddie Mercury emlékkoncerten, amely évek óta nagy siker a Margitszigeten, nyolc tücskös fiatal szerepelt.

A kurzus tanárai: Nagy Anikó Jászai-díjas színész, énekmester, Hencz György koreográfus, táncművész és Kemény Gábor egyetemi tanár, zeneszerző-zongoraművész voltak. Az egész heti közös munka méltó lezárása volt a nagysikerű szombati előadás, amelyben a képzésen résztvevő fiatalok mindegyike részt vett.

- Remek hangulatban zajlott a munka, és örömmel tapasztaltuk, hogy a már lassan felnőtté váló generáció után újra nagyon tehetséges gyerekekkel dolgozhattunk - mondta Miklós Tibor.
A szövegíró-rendező darabját a szekszárdi tücskök nem először játszották, ez már a harmadik gyerek-generáció, amelyik betanulta a művet. Több mint tíz teltházas előadást tartottak belőle, és számos vidéki bemutatót. A Musical Comedy kurzuson többszörös szereposztás készült, a tömegjeleneteket pedig minden egyes résztvevő megtanulta. Így aztán, hazatérve, komoly segítséget nyújthatnak majd saját zenés színpaduknak a darab betanulásában.

Hazai premier-rekorder a Légy jó mindhalálig

Hármas premier előtt áll a Légy jó mindhalálig, ősszel egyszerre három társulat tűzi műsorára a darabot. Miklós Tibor elmondta, hogy bár hivatalos statisztika nem készült, de a korszerű hazai musicalek közül minden bizonnyal ez a legtöbb színtársulat által játszott darab, amire szerzőtársával nagyon büszkék. S hogy mi a Légy jó mindhalálig titka? Minden bizonnyal a kettőssége. Egyrészt nagyon komoly, nagyon fontos dolgokat mond el arról, hogy micsoda felelőssége van a felnőtteknek a gyerekekkel szemben. Másrészt tele van humorral, jópofa helyzetekkel, amelyek a diákéletből fakadnak. A diákélet pedig, kortól, nemtől, rendszertől és kultúrától függetlenül, mindenki számára ismerős terep, legyen az gyerek, vagy felnőtt.

A társulat. A szombat délutáni bemutató végén vastapssal jutalmazta a közönség a előadást, a gyerekek néhol profi színvonalat nyújtottak (Fotó: GK) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!