Közélet

2011.09.18. 19:21

Egyre feszültebbek a fuvarozók

A fuvarozók elég „nagy kiskaput” látnak a gázolaj-áremelés kompenzálásában.

TEOL/W.G.

A november 1-jétől hatályba lépő változásról a kormányportálon az olvasható, hogy az üzemanyag jövedéki adótartama nő, ezért az ára várhatóan a literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedik. A döntés meghozatalakor szempont volt, hogy ne járjanak a mostaninál rosszabbul a fuvarozók. 

Mancsi János szerint rosszabbul járnak. A megye egyik legismertebb fuvarozási cégének vezetője azt mondja, hogy azokra nem lesz kedvezőtlen hatással az intézkedés, akik nagyobb, 7,5 tonna összsúlyt meghaladó járművekkel dolgoznak. A kisebb, a városokban mozgó, áruterítő autók üzemeltetői nem kompenzálhatják az áremelést. Rájuk nem vonatkozik az a szabály, hogy a jelenlegi 6,50-ről 19,50-re emelkedik a visszaigényelhető jövedéki adókedvezmény. Ez nem magyar sajátosság, a nemzetközi fuvarozást is végző vállalkozó tudja, hogy egy uniós jogszabály rendelkezik így.

Azt is hozzátette Mancsi János, hogy a jövedékiadó-visszaigénylés egy hosszadalmas adminisztrációs tortúra. Több mint negyed év szükséges ahhoz, hogy pénzéhez jusson a szállító. A fuvarozók ezért is feszültek. Meg azért is, mert egyre nyomottabb árakon dolgoznak, s ha tovább nőnek a terhek, kénytelenek lesznek áthárítani a megrendelőkre, a lakosságra.

Magyarországon ma közel hetvenezer regisztrált fuvarozó jármű fut, körülbelül 19 ezer vállalkozás égisze alatt. Többségben a 7,5 tonna összsúly alattiak vannak. Őket tehát érzékenyen érinti ez az intézkedés. Ám más oldalon előnyöket élveznek. Ezek közül a szekszárdi cégvezető az útdíjmentességet emelte ki, továbbá azt, hogy a kis áruszállítókra nem vonatkozik a hétvégi közlekedési korlátozás, se a fővárosba való behajtási tilalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!