Közélet

2011.10.23. 19:00

'56: a történelem üzen a mának

Megyeszerte ünnepségeket rendeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Megkoszorúzták az emlékhelyeket, és fiatalok adtak műsort.

Ihárosi-Steinbach-Vida

„Nemzetünk nagy pillanatai azért váltak ünneppé, mert lényegük mélyén nem az én, hanem a közösség állt. Az emberek tekintetüket nem az egyéni érdek, hanem az igazság felé fordították” – idézte Hamvas Bélát az ''56-os emlékműnél, a megemlékezők gyűrűjében Horváth István szekszárdi polgármester, országgyűlési képviselő.

Emelkedett hangulatú ünnepi beszédét később a szekszárdi forradalmi események történetének felidézésével folytatta. Mint mondta, 1956 szekszárdi hőseinek helyén volt a szívük, és volt kellő bátorságuk szembe fordulni a kommunista terrorral. Ezért súlyos árat fizettek, a 24 elítélt összesen 55 év börtönt kapott.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokan koszorúzták meg a szekszárdi 56-os emlékművet, a fiatalok egy szál virággal fejezték ki érzelmeiket Fotó: Mártonfai D.
[/caption]
Külön szólt a szónok Töttös Pálról, aki 22 éve nem csak állandó résztvevője, hanem mozgató rugója is volt a szekszárdi megemlékezéseknek, s akinek emlékét majd dédunokái viszik tovább.

A városi emlékünnep még délelőtt a polgármesteri hivatal dísztermében a POFOSZ Tolna Megyei Szervezetének rendezvényével kezdődött, majd a Szekszárdi Kamarazenekar délutáni hangversenyével ért véget a belvárosi templomban.

Bátaszéken az ünnepi nap programja szentmisével kezdődött a római katolikus templomban és ugyanott fejeződött be ünnepi hangversennyel.

A művelődési házban, ahol a II. Géza Gimnázium diákjai adtak műsort, dr. Puskás Imre, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő mondott szubjektív hangú beszédet a 33 évig ”elhazudott forradalomról”, amelyet ellenforradalomnak mondtak, írtak és tanítottak.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bátaszéki fiatalok műsora felidézte az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
– Meggyőződésem szerint ez a 33 év szinte kitörölhetetlen károkat okozott a magyar nép lelkületében – mondta szónoklatában. – Az, hogy folyamatos hazugság vett körül bennünket, hogy folyamatos hazugságra kényszerültünk, annak a morálnak az előzménye, amely ma a magyar társadalmat, a magyar közéletet, a magyar politikát jellemzi – fogalmazott dr. Puskás Imre.

Az ünnepség után megkoszorúzták a Mansfeld Péter emlékére állított kopjafát és a városháza falán elhelyezett emléktáblát. 

– A magyar nép nagyobb része vállalja ma is hitét, tesz is érte, és hiszem, bízom abban, hogy áldozatot is kész lenne vállalni az ország, a nemzet sorsáért, ahogy a Korvin köziek – fogalmazott Hajdú János, Paks polgármestere. Talán nem túlzás állítani, hogy ma Magyarország az 1956-oshoz hasonló jellempróba előtt áll.

A paksi megemlékezések sorát ezúttal is a Fidesz által szervezett fáklyás felvonulás nyitotta, melynek végeztével a párt helyi elnöke, dr. Nagy Tibor mondott emlékező beszédet.

Vasárnap a város tehetségeit díjazták, fejet hajtottak Czuczor Antal sírjánál és ünnepi testületi ülés keretében átadták a Pro Urbe emlékérmeket.

Bonyhádon az ünnepi szentmisét fáklyás felvonulás követte, majd megkoszorúzták a bonyhádi emlékhelyeket. Beszédet mondott Ónodi Szabolcs önkormányzat képviselő, bizottsági elnök.

Gyertyagyújtással emlékeztek Dombóváron is a forradalomra és szabadságharcra. Kerecsényi Márton, a Fidesz helyi elnöke mondott ünnepi beszédet, az Illyés Gyula Gimnázium diákjai adtak műsort.

Fáklyás menettel emlékeztek Simontornyán is, ahol Katz Edit polgármester mondott beszédet az 1956 hőseinek és mártírjainak emléket állító kopjafánál.

A szekszárdi ünnepi megemlékezésen készült képekért ide kattintson!

További részletek a megemlékezésekről a Tolnai Népújság október 24-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!