Közélet

2011.10.06. 09:12

Már nem a könyvek miatt járnak könyvtárba

A község egyetlen működő közösségi tere a könyvtár. Látogatóinak zöme nem olvasnivalóért jár az intézménybe, hanem internetezni.

Vida Tünde

Valamivel több mint kétezer-ötszáz darabos, „kicsit régimódi” állománnyal büszkélkedhet a község könyvtára, amelynek mozgókönyvtári ellátását – hasonlóan a kistérség többi tékájához – a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár végzi.

Tavaly elvégezték a teljes körű leltárt is, akkor minden könyvre vonalkód került. Áprilistól már ezek segítségével számítógépen rögzítik a kölcsönzést, ami így gyorsabb és egyszerűbb, mondja Szilágyi Pálné, aki az elmúlt ősztől a megyei könyvtár szervezésében képzésen vett részt, így immár segédkönyvtárosi végzettség birtokában vezeti a heti három napon át nyitva tartó tékát.

Mint mondta, százötven beiratkozott olvasójuk van, de rendszeresen csak harmaduk fordul meg a könyvtár falai között. A többség nem könyvet kölcsönözni érkezeik, hanem a számítógépek miatt. Első sorban interneteznek, mondja Éva.

Arról is beszámolt, hogy az óvodások, ha nem is rendszeres, de gyakori látogatók. Akad köztük olyan is, aki szüleivel is megfordul az intézményben gyermekkönyveket keresve. Egyébként minden korosztály megtalálható az olvasók között, és az ízléseket illetően is nagy a szórás.

Visznek szépirodalmat, verseket, ponyvaregényeket is. Az állomány szép lassan gyarapszik, Éva az újdonságokat és az olvasók igényeit figyelve készít egy listát. A beszerzésben a Pákolitz könyvtár munkatársai vannak segítségére. Évente – tette hozzá – nagyjából százezer forint jut erre a célra.

Azt is elmondta, hogy igyekszik a dvd-állományt is fejleszteni. Első sorban gyerekeknek szóló filmekkel gyarapítja a ma még nem túl nagy gyűjteményt. Különös figyelmet szentel ezek között a régi, klasszikus filmeknek.

Bár kissé döcögősen, de a könyvtár a tájékozódáson és ismeretszerzésen túl igyekszik betölteni azt a szerepet is, hogy lehetőséget biztosítson a közösségi életnek és a szórakozásnak. Jó példa erre a népfőiskola, amelynek az idén hatodik évfolyamát szervezik majd. Általában csatlakozik a téka az országos könyvtári programokhoz, egy-egy előadás megszervezésére is vállalkozik Éva, de néha kedvét szegi az érdektelenség.

Bővebben a Tolnai Népújság október 6-i számának 2. oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!