Közélet

2012.01.12. 17:41

A Don-kanyarból is élve jöttek haza - fotó!

Még köztünk él néhány, a Don-kanyart megjárt veterán. Közülük öt – Doszpod József, Gyulay István, Németh László, Ranga Ferenc és Simon Ferenc – részt vett a csütörtöki szekszárdi megemlékezésen.

TEOL/W.G.

A múzeum melletti emlékhelyen történelmi zászlók és II. világháborús egyenruhákba öltözött hagyományőrzők is segítették a visszatekintést. Az alkalomhoz illő verset Márton Balázs, a Garay gimnázium tanulója szavalt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Több szervezet helyezett el koszorút a szekszárdi emlékműnél (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption] 

A városi önkormányzat részéről Csillagné Szánthó Polixéna képviselő mondott beszédet. Felelevenítette a tragikus eseményeket, melyek során a Don-kanyarba vezényelt kétszázezer magyar katona által védett frontvonalat 1943. január 12-én áttörték a szovjet csapatok. A 2. magyar hadsereg állományából 55 ezer ember elesett, 75 ezer pedig megsebesült, illetve hadifogságba került.

A megemlékezésen megjelentekhez Balázsi Zoltán református lelkész is szólt. Békességre intett. Mint mondta: Káin óta sűrűn előfordul, hogy az ember ember ellen támad. Ám a Szentírás szerint a jövő a béke embereié.

Ezt követően elhelyezték az emlékmű talapzatánál a virágokat, koszorúkat a szervezetek és magánszemélyek. Hasonló rendezvényt tartottak este Szedresen is a honvéd hagyományőrzők.

Címkék#Szekszárd
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!