Közélet

2012.01.20. 13:19

Börtönökbe jár a 70-es évek nagy vagánya

Negyvennapos koncertkörútjának egyik állomása Szekszárd volt. Dinnyés József a Szent István Házban és a börtönben állt közönség elé.

Wessely Gábor

Nincs, és nem is volt soha autója. Mégis az utakat rója. Tömegközlekedési eszközökkel. Vándorzenész, ami mindig is volt. A 63 éves Dinnyés József nem kényelmesedett el. Hű maradt önmagához. Nem gyűjt vagyont, mégis gazdag. Daltulajdonos. A múlt héten két koncertet adott Szekszárdon. Akkor beszélgettünk vele.

Ez egy negyvennapos turné egyik állomása. Mi ennek az előadássorozatnak a lényege?
– A negyven egy bibliai szám. Jézus negyven napra vonult el a pusztába böjtölni. Én most nem elvonultam, hanem országjáró turnéra indultam vízkeresztkor. Negyven napon keresztül, mindig más-más városban adok két-két koncertet, egyet egy keresztény közösség tagjai előtt, egyet meg raboknak.

Kaposváron kezdtem, aztán következett Pécs, majd Szekszárd. Itt a Szent István Házba és a börtönbe megyek. Azt próbálom megértetni a fogvatartottakkal – dalaimmal –, hogy belőlük is lehetnek jó emberek. Csak a bűnt ki kell irtaniuk magukból. Bűn nélkül nincs bűnös.

Az életrajzában olvasható, hogy a hatvanas évek elején, Szegeden, az első magyarul éneklő együttes alapító tagja volt. Mostanában kezdenek megint angolul szólni nálunk a nóták. Mit lehetne tenni a magyar nyelv, a magyar dal védelme érdekében?
– Sajnos kevés a jó szövegírónk. Gyakori az a vád, hogy nincs tartalma, értelme a dalnak, hogy töltelékszavakra kerül a zenei hangsúly, hogy nincs meg az összhang a számban. Ennek következtében, mint a felhők az égen, jönnek-mennek a sztárok: az egyik rossz, a másik még rosszabb, a harmadik meg majd rossz lesz. Felhígul a szakma a nagy pénzvadászatban.

De néha születnek megkapóan szép dalok is. Ilyenkor többnyire kiderül, hogy a háttérben van valaki, például egy öreg rokker, aki ért a szakmához. Tehát van még muníció, ahol megfelelő a hangsúly, ahol kerek a gondolat, s hozzá jó a zene, az sikeres magyar dal lesz.

Vannak-e társai ebben a magyar dalt népszerűsítő, házhoz szállító „akcióban”?
– Mondhatom azt, hogy nekem több mint háromszáz költő segít. Természetesen nemcsak ma élőkről van szó. A szolnoki pap-költő Verseghy Ferenc kottáit például kétszáz évig senki nem játszotta. Én most előbányásztam őket a szolnoki könyvtárban.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Két koncertet adott Dinnyés József: egyet a börtönben, egyet a Szent István Házban
[/caption]
A hatvanas-hetvenes években Ön kalandos életű, nagy vagánynak számított. Mennyit tartott meg ebből a vagányságból?
– Ha az igazmondás vagányság, akkor a mai napig vagány vagyok. Ha az országutakon, autóbuszokon, vonatokon, várótermekben töltött élet vagányság, akkor vagány vagyok. A dalaim jelentős része így, menet közben születik. Ha egy vers megérint, mert olyan, mintha én írtam volna, akkor megzenésítem, és előadom.

A hit mikor érintette meg?
– Református családba születettem. De igazán csak 16-18 éves koromban kezdtem az Ég felé tekintgetni, amikor jöttek az első megaláztatások az úgynevezett lágy diktatúra részéről. Keresni kellett a segítséget, az erőt a mindennapok elviseléséhez.

Több dalát betiltották az előző rendszerben. Most nincs ugyan tiltás, szabadon kimondható a szó, de minek? Nem történik semmi. Minden felaprózódott, nem mozgatnak meg tömegeket a szókimondó slágerek…
– Most én vagyok az, aki betiltom a dalaimat. Nem engedem, hogy lenyúlja, és kedvére használja őket akárki, akárhol. Régebben nem is a betiltás volt a jellemző, hanem az, hogy ki se adták a „gyanús” szerzeményeket. Én ’73-ban beadtam egy lemezkérelmet és csak ’85-ben jelent meg az album. Hosszú ideig volt rendszeres műsorom a rádióban, de most, hiába a politikai változás, műsoridőt nem adnak. Koncertezek és az interneten vagyok jelen.

A dalaimat kedvelők eljönnek az előadásaimra, felveszik a kis ketyeréikkel az ott elhangzottakat, és felteszik az internetre. Én ezért nem haragszom, de nem tartom korrekt dolognak. A szerző beleegyezését illene kérni. Hivatalos netes jelenlétem is van, az Egyesült Államokban működtetett Dalnok Rádió, ahová felkerült száz dalom. Az anyagot időnként, az én kérésemnek megfelelően cserélik, frissítik. 


Az interjút a Tolnai Népújság január 21-i, szombati számában olvashatják teljes terjedelmében!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!