Közélet

2012.01.17. 19:10

Brutális árak! Ezt már szinte képtelenség bírni

A 450 forint körüli üzemanyag árakkal szemben nem sokat tehet a magánszemély, de sajnos a fuvarozók, vállalkozók sem. Az előrejelzések szerint pedig folytatódnak az áremelések.

TEOL/Molnár Ágnes

A múlt heti, 10 forintos emelés után szerdától újból drágulnak az üzemanyagárak. A benzin 4, a gázolaj pedig 6 forinttal kerül többe, így az előbbi átlagára 426-428 forintra, míg az utóbbié 450-re emelkedett.

Bár még csak a hónap közepén járunk, a benzin ára 26, míg a dízelé 29 forinttal ugrott meg. Hogy a folyamat még meddig mehet tovább, sajnos senki sem tudja, az elemzők szerint azonban nemsokára elérjük a rettegett ötszáz forintos értéket is.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jelentősen visszaesett a kutak forgalma Fotó: Kiss Albert
[/caption]
– Az üzemanyagár emelés globális probléma, mely egész Európát érinti – mondta Rábóczki Péter, a Sió-Trans Kft. ügyvezetője. Majd hozzátette, előbb-utóbb további drágulást fognak tapasztalni az emberek az üzletekben, hiszen minden árut fuvarozni kell. Fontos tudni azonban, hogy a benzin drágulása nem okozna nagy gondot a gazdaságnak, a gázolajé viszont annál inkább, mivel a fuvarozást végző járművek 99 százaléka dízel üzemű.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az üzemagyagok árának alakulása
[/caption]
Itt tekintheti meg a grafikont nagyobb méretben!

Rábóczki Pétertől azt is megtudtuk, 2010 január elsejéhez képest 50 százalékkal emelkedett az egy kilométerre eső üzemanyagköltség. Ez 52 forint többletet jelent kilométerenként, ami éves viszonylatban járművenként körülbelül 7-8 millió forint plusz költséget okoz. Ezzel szemben jelenleg csupán 5 százalékos fuvardíjemelést terveznek.

A vállalat a legmodernebb járművekkel dolgozik, és mindent megtettek, és megtesznek a takarékoskodás, és a fuvareszközök jobb kihasználása érdekében. Tankolási szokásaikra jellemző, hogy még a határ átlépése előtt teletankolják a kamionokat, és szinte üres tankkal gurulnak vissza az országba. Mindezt a jövedéki adó, valamint a gyorsabb és költségmentes áfa-visszatérítés érdekében teszik.

Tam András, a Gemenc Volán Zrt. műszaki igazgatója úgy vélekedik, az üzemanyagok ára még tovább fog emelkedni, ami rájuk nézve is hatalmas kihívást jelent. Egy évben ugyanis négy és fél millió liter gázolajat használnak el a járműveik, így már egy forintos emelés is jelentős többletköltséget jelent. Már tavaly is 160 millióval több pénzt tankoltak el, ez a különbség pedig egyre csak nőni fog. Ezzel ellentétben a jegyek, bérletek árában mindez nem mutatkozik meg, és az utasok nem is tudnák tolerálni az üzemanyagok drágulásával megegyező áremelést.

Bár a járműpark egyre fiatalabb, a modern buszok nem fogyasztanak kevesebbet, a gyártásuknál inkább a környezetkímélésre és a kényelemre terelődött a hangsúly. Sajnos a fogyasztáscsökkentő szerek sem váltották be a hozzájuk fűzött reményt.

– A Gemenc Volán azonban hét másik közlekedési társasággal közösen versenyezteti az üzemanyag beszállítókat, így olyan mennyiséget képviselünk, mely jelentős árkedvezményt biztosít számunkra – fűzte hozzá Tam András.

Az általunk megkérdezett szekszárdi benzinkutak is megérzik az arany árban mért üzemanyagok következményeit. Mint megtudtuk, a korábbi „törzsvásárlók” közül nagyon sokan már letették az autót.

Összességében tehát jóval kevesebb benzin és gázolaj fogy a töltőállomásokról. A sofőrök jó része ugyanis még ugyanannyi pénzért – például 5 ezer forintért – tankol, ezért az összegért viszont már jóval kevesebb üzemanyagot kapnak.

Érdekesség, hogy európai viszonylatban Norvégiában és Olaszországban a legdrágább a 95-ös benzin, ezeken a helyeken 558 forintba kerül literje. A dízel ára viszont Nagy-Britanniábana legmagasabb, ott 517 forintot kérnek el érte. A szomszédos országok közül Ukrajna a legolcsóbb, ahol az üzemanyagok 100 forinttal olcsóbbak, mint itthon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!