Közélet

2012.01.27. 17:58

Csapatjáték a siker kulcsa

Vállalkozók, polgármesterek, közigazgatási vezetők, a megye ismert személyiségei jöttek össze a Tolnai Népújság és a TEOL.hu hagyományos partnertalálkozóján.

Szeri Árpád

– Megváltozott a világ, jobban, mint gondoltuk – adta meg a Tolnai Népújság és a TEOL.hu hagyományos partner találkozójának alaphangját köszöntőjében Lengyel János.

A Tolnai Népújság és a TEOL.hu főszerkesztő-kiadóvezetője hozzátette: ahhoz, hogy ebben a világban jól érezzük magunkat, komoly erőfeszítésekre lesz szükség – de az ember sok mindenre képes.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A megye meghatározó vállalkozásainak vezetői mellett László-Varga Zsuzsanna, Tóth Ferenc és dr. Parragh László is elfogadta a Tolnai Néoújság meghívását Fotó: M. D.
[/caption]
A változáshoz való idomulás gondolatának fonala végig követhető volt az eseményen. A pénteken Szekszárdon, a Garay János Gimnázium dísztermében tartott fórumon ez alkalommal is vállalkozók, polgármesterek, közigazgatási vezetők, a megye ismert személyiségei adtak egymásnak találkozót.

A felszólalók, előadók igyekeztek nemcsak az általános helyzetmegítélés, de a mindennapi munka terén is alkalmazható, hasznos ismeretekkel szolgálni a jelenlévők számára. Ezért lehetett teljes joggal nemcsak találkozónak, hanem egyúttal a megye idei első átfogó gazdasági fórumának is nevezni a rendezvényt.

Lengyel János a gazdasági szemlélet jegyében szorgalmazta a mielőbbi, összefogásra épülő hatékony cselekvést. A néha fájdalmas, ám szükséges intézkedések megtételét, melyre egyébként a Tolnai Népújság is példát adott.

– A lap pártos volt – jelentette ki a főszerkesztő – és az is marad, mármint abban az értelemben, hogy a megye ügyét előrevívő emberek pártján áll. Teszi ezt a korrekt tájékoztatás, a jó hír is hír – manapság nem igazán általános – filozófiája szellemében.

A találkozó jó alkalom lehet arra, hogy gazdasági, az állami és a civil szféra képviselői kicseréljék gondolataikat, együttműködésüket tovább mélyítsék! Erre Tóth Ferenc kormánymegbízott mutatott rá köszöntőjében.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tóth Ferenc: a Tolnai Népújság az olvasók tájékoztatásán túl is vállal magára Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
Tóth Ferenc elismeréssel nyugtázta, hogy a Tolnai Népújság és a TEOL.hu az olvasók tájékoztatásán túl is vállal magára – nem is csekély – feladatot: ez pedig nem más, mint a közélet szereplőinek összefogása, legyen szó a Médiahajóról, avagy a partnertalálkozóról.

Fausztné Czirják Zsanett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adóigazgatóságának igazgatója a TOP 100 - Tolna megye vállalkozásai című közös kiadvány tükrében ismertette, hogy mit is mutatnak a tavalyi számok a megye gazdasági helyzetének alakulásáról.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Czirják Zsanett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adóigazgatóságának igazgatója Fotó: M. D.
[/caption]
A tavalyi nettó adóbevételeket tekintve – a pénzforgalmi adatok alapján – személyi jövedelemadóból 13,1 milliárd, társadalombiztosítási járulékból 35,092 milliárd, társasági adó kategóriában 9,094 milliárd, az EVA-t tekintve pedig 2,975 milliárd forint érkezett be a NAV-hoz a megyéből.

A TOP 100 adózók – tette hozzá Fausztné Czirják Zsanett – különösen fontos szerepet játszanak a gazdasági életben, bizonyos ágazatokban 60, avagy 80 százalék fölötti részarányban vannak jelen.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Fotó: M. D.
[/caption]
Patikamérlegen a magyar gazdaság. Ezt a címet viselte dr. Parragh László előadása. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a vállalkozások szemszögéből elemezte az ország helyzetét.

Mondandójában sorra vette azokat a tennivalókat – kezdve egészen az önkormányzatiság, az oktatás, a kutatás-fejlesztés, az adórendszer, az igazságszolgáltatás, az egészségügy reformján át a szakképzés gyökeres átalakításáig – melyeket nem lehet megtakarítani, ha nem akarjuk, hogy belerokkanjon az ország.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Krómer Réka a szekszárdi liszt Ferenc Zeneiskola tehetséges diákja játszott gitáron Fotó: M. D.
[/caption]
Mindenesetre a rendszerváltás óta nem történt olyan átalakítás, mint amilyen most zajlik az országban – hívta fel a figyelmet dr. Parragh László, aki azt is megjegyezte: sajnos, több területen, így a szakképzés új alapokra helyezését tekintve csak mérsékelt az előrehaladás.

A TOP 100 mellett a Tolnai Népújság előző évi Almanach kiadványával és lapunk borával, továbbá a Cégtárral és a Cégtár naptárával is megismerkedhettek a vendégek. A találkozót állófogadás zárta, az eszmecsere ott is folytatódott, illetve minden bizonnyal folytatódni is fog – legkésőbb jövő ilyenkor, lapunk hasonló rendezvényén.

Szeri Árpád Czirják Zsanett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adóigazgatóságának igazgatója Fotó: M. D. Krómer Réka a szekszárdi liszt Ferenc Zeneiskola tehetséges diákja játszott gitáron Fotó: M. D. Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Fotó: M. D. A megye meghatározó vállalkozásainak vezetői mellett László-Varga Zsuzsanna, Tóth Ferenc és dr. Parragh László is elfogadta a Tolnai Néoújság meghívását Fotó: M. D. Tóth Ferenc: a Tolnai Népújság az olvasók tájékoztatásán túl is vállal magára Fotó: Mártonfai Dénes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!