Közélet

2012.01.18. 18:36

Dunai ütközet az ellenforradalom idején Paksnál

Nagy érdeklődés övezte hétfőn este a Pákolitz István Városi Könyvtárban a Hiador sorozat legújabb kötetének bemutatóját.

TEOL/V.T.

Marosi Tibor József, a Tolna Megyei Levéltár munkatársa Ellenforradalom Pakson és Tolnán című munkájában eddig jórészt ismeretlen paksi és környékbeli eseményeket dolgoz fel. Leírja, hogyan csapott át Tolna megyébe a Tanácsköztársasággal szembeni, a Duna-Tisza közén kibontakozó ellenállás.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szerző, Marosi Tibor József (balra) és Romsics Ignác (Fotó: Vida T.)
[/caption]

Beszámol a vörösök és fehérek között Madocsán kialakult, két halálos áldozatot követelő tűzharcról, a Paks mellett lezajló dunai ütközetről, a térségben folyó hadműveletekről, a vörös megtorlás helyi történéseiről: a településekre kivetett hadisarcról, a túszszedésekről, a fehér bosszúról és a számonkérésről.

A kötetet Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, a MTA rendes tagja – a könyv lektora – méltatta. Mint mondta, az emberek nem csak az ország, hanem szűkebb hazájuk múltjára is kíváncsiak. Szavait alátámasztotta a rendezvény, hiszen a bemutató után élénk beszélgetés alakult ki a kötetben felidézett kor eseményeiről.

Romsics Ignác azt mondta, hogy a korok-korszakok változásával együtt változik a helytörténészek érdeklődése. Hozzátette, Marosi Tibor József elfogultság nélkül, az eseményekre szorítkozva írt a helyi történésekről.

Címkék#Paks
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!