Közélet

2012.01.16. 14:57

Nagyapja helyett tolmácsol a Koch Valéria-díjas gimnazista

Valeria-Koch-Preis, azaz Koch Valéria-díj tulajdonosa lett Kiss Balázs gyönki középiskolás diák.

TEOL/Sz.Á.

A Tolnai Lajos Német Nemzetiségi és Kéttannyelvű Gimnázium 12. A osztályos tanulója szombaton vette át – két másik, nem Tolna megyei fiatallal együtt – ezt a rangos elismerést Pécsett, a Kodály Zoltán Központban rendezett gálán.

A Koch Valéria-díjat az országos német önkormányzat oktatási bizottságának döntése alapján kaphatja meg 3 magyarországi német középiskolás, kiemelkedő iskolai teljesítménye és nemzetiségi területen végzett munkája alapján.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kiss Balázs a díjátadáson (Fotó: TN)
[/caption]

– Diákunk rendszeresen és eredményesen szerepel különböző versenyeken, szép helyezéseket mondhat magáénak német versmondásban, harmonikán német dalokat játszik, a diákszínház német nyelvű előadásán narrátori feladatot is vállalt – mondta el lapunknak dr. Humné Szentesi Katalin, a gimnázium igazgatója. – Sok éves kiváló teljesítményét koronázza meg a Koch Valéria-díj.

– Hirtelen azt sem tudtam, hogy az örömtől nevessek, avagy a meghatottságtól könnyezzek – foglalta össze az ünnepléskor lényét eltöltő érzéseit Kiss Balázs. – A németség, a német nyelv iránti kapcsolatomat tekintve meghatározó volt számomra, hogy nagyapám sváb származású. Kisgyermekként kellemetlenül éltem meg, hogy a németországi rokonokkal nem tudtam kommunikálni, mindig nagyapám tolmácsolására kellett hagyatkoznom.

– Elhatároztam, hogy megtanulok németül és úgy érzem, ez sikerült is. Ma már én tolmácsolok rokoni körben, a hét közepén pedig megpróbálok eredményesen teljesíteni a felsőfokú német nyelvvizsgán.

 

Címkék#Gyönk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!