Közélet

2012.02.02. 18:57

Elképesztő drágulás: évi 21 ezerről 210 ezerre nőtt a díj

Közel 80 százalékos megyében a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítettsége, mégis a háztartások alig fele csatlakozott rá. Drága és körülményes, mondják a lemaradók. Februártól viszont tízszeresére emelkedett a talajterhelési díj, ami változást jelenthet e területen.

Mauthner Ilona

Sok helyen kiépült ugyan a csatorna-hálózat, de a háztartások közel fele nem tudta, vagy nem akarta kifizetni a csatlakozás költségeit, ami jelenleg már több százezer forintba kerül.

Tengelicen a lakások 87 százaléka csatlakozott a csatorna-hálózathoz – mondta Séta Péterné, a helyi polgármesteri hivatal ügyintézője. A külső területeken – Jánosmajor, Szőlőhegy, Júliamajor, Katalinpuszta vagy Felső- és Alsótengelic – viszont nincs csatorna, itt szippantós kocsikkal oldják meg az érintettek a szennyvíz elszállítását.

Simontornyán a lakások 80 százaléka nincs rákötve csatorna-hálózatra. Igaz, most nyertek el egy pályázatot, melynek segítségével még az idén elkezdődhet az 1,6 milliárd forintos fejlesztés, mely éppen ezt a gondot igyekszik megoldani.

Csőszné Kacz Edit polgármester elmondta, bíznak benne, hogy sokan fognak majd csatlakozni, ha kész lesz a hálózat. A polgármester hozzátette, aki 1986 előtt alakította ki a szennyvíztárolóját, azt talajterhelési díj sem kötelezi, így ők jelenleg jobban járnak anyagilag.
1986 után a szennyvíztárolóhoz már építési engedélyt is kértek mindenütt az országban.

Aki viszont most építene szikkasztót (ebből a talajba szivárog el a szennyvíz), annak ugyan építési engedélyt továbbra sem kell kérnie, de vízjogi létesítési engedélyt, talajvédelmi vizsgálatok sorát kell benyújtania, ami viszont sokkal többe kerül mint a szennyvíztárolóhoz szükséges építési engedély.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szippantós kocsi a jövőben csak ott lehet megoldás, ahol nem lehet rácsatlakozni a csatorna-hálózatra, mert nincs a környéken. A szippantás díja is emelkedett, Szekszárd körzetében 1200 forintot kérnek köbméterenként (illusztráció)
[/caption]
– Szekszárdon közel négyszáz ingatlan után fizetnek a tulajdonosok talajterhelési díjat – mondta Kovács Lászlóné, az adóügyi osztály vezetője. Ők azok, akik műszakilag ugyan rá tudnának kötni a csatorna-hálózatra, de ezt eddig még sem tették meg. Ugyanakkor nem tudják azoknak a számát, akiknek ugyan csatornázatlan ingatlanuk van, de talajterhelési díjat nem kellett fizetniük, mert ha akarnának sem tudnának rákötni a csatorna-hálózatra.

Február 1-től az egész országban az eddigi köbméterenkénti 120 forintról 1200 forintra emelkedik a talajterhelési díj. A törvényalkotóknak nyilván ezzel az volt a céljuk, hogy rákényszerítsék azokat, akik tehetik, hogy csatlakozzanak a csatorna-hálózatra, és ne terheljék feleslegesen a környezetet.

Egy átlagos család eddig évente 60 köbméternyi szennyvíz után fizette az adót, ami 21 600 forint volt, február 1-től viszont már 216 ezer forint lesz.
Szekszárdon minden évben március 31-ig kell a talajterhelési díjat kifizetni, idén még a 2011-es év után, tehát még 120 forinttal számolva köbméterenként. Jövőre viszont már az emelt díjjal kell számolni a február 1. után keletkezett szennyvizet, amit a felhasznált ivóvíz után számolnak ki. Érdemes tehát átgondolni, hogy nem olcsóbb megoldás-e a rákötés.

Van, aki soha nem hív szippantós kocsit

Az Európai Unió felé tett vállalás szerint 2015 végéig a 200-nál több lakosú településeken megépül a csatornahálózat, és megoldódik a szennyvíztisztítás is. Ma ettől még messze járunk, az Állami Számvevőszék jelentése szerint már ivóvízbázisok is veszélybe kerültek a kezeletlen szennyvíz miatt. Hiába a környezetszennyezés, a jelenlegi szabályozás alapján senkit sem lehet kötelezni a szennyvízhálózatra való csatlakozásra. Ugyanakkor gyakori, hogy az emésztőgödörből elszivárog a szennyvíz, van aki évekig, vagy akár soha nem hív szippantós kocsit, pedig a rendelkezések szerint – a szilárd hulladékhoz hasonlóan – kötelező elszállíttatni a szennyvizet, ez azonban igencsak nehezen ellenőrizhető. Nem biztosíték a szennyvízszállító autó sem, van ugyanis ahol maguk a lakók panaszkodnak arról, hogy a faluszélen üríti ki a tartályát.

A szippantós kocsi a jövőben csak ott lehet megoldás, ahol nem lehet rácsatlakozni a csatorna-hálózatra, mert nincs a környéken. A szippantás díja is emelkedett, Szekszárd körzetében 1200 forintot kérnek köbméterenként (illusztráció) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!