Közélet

2012.03.19. 08:50

Brad Pitt filmjéből jött a horror forgatására

Újabb filmet – ezúttal egy lélektani horrort – készít Babai István és Kövi Gergő. Az alkotást, amelynek epizódjait az elmúlt hétvégén rögzítették, nemzetközi fesztiválra nevezik majd.

TEOL/Vida Tünde

Fotós: Picasa

Fotós: Picasa

Szombat, viszonylag korán reggel van. Alig múlt hét óra, a városi televízió egy méhkashoz hasonlít. Ki lámpát, kamerát, ki kosárnyi ételt, vagy éppen az eredetihez megszólalásig hasonló fegyvereket pakol az épület előtt álló kocsikba.

Az egyik díszletben, ahol máskor helyi aktualitásokról szóló stúdióbeszélgetések készülnek, Halász-Tisza Veronika, a Paksi Képtár munkatársa serénykedik egy zord kinézetű alak körül, akiben csak – miután megszólal – ismerem fel a paksi amatőr színjátszó Kocsner Gábort.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Réti Barnabás harmadszor dolgozik a paksi alkotópárossal, ezt megelőzően Brad Pitt filmjében játszott (Fotók: Tóth András)
[/caption]

Veronika ezúttal maszkmesteri minőségben tesz-vesz. Mint elárulta, arcfestést már tizennégy éve készít, de maszkot most először. Az első sebhelyet még zselatinból „főzték” a film rendező-operatőrével, Babai Istvánnal. Tucatnyi próba után érték el a remélt eredményt.

A film – mint Babai István és szerzőtársa, Kövi Gergő már este az új helyszínre való átköltözés szünetében mondja – egy nemzetközi fesztiválra készül, amelyet a népszerű videómegosztó, a Youtube hirdetett meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fegyveresek végeznek egy zombival. A jelenetek többségét a paksi téglagyárban vették fel amatőr szereplőkkel
[/caption]

Angol nyelvű produkcióval lehet nevezni, amit az alkotók nem utószinkronnal oldanak meg, hanem úgy, hogy rögtön két nyelven rögzítettek mindent. Ennek és a szűkre szabott időnek köszönhetően bizony sok feladat jut egy napra, mégsem kapkod senki. Ha kell tizedszer, tizenötödször is felvesznek egy jelenetet.

Az amatőr szereplők türelmesen ismétlik a kívánt mozdulatsorokat. Ugyanez igaz Réti Barnabásra és Fekete Réka Tháliára, a két főszereplőre is. Kövi Gergőék csodálattal nyilatkozott mindkettejükről: – Réti Barnabás kvalitásait már ismertük, hiszen több filmünkben szerepelt – mondta az alkotó.

___________________________________

Szavazzon a jobboldali hasábban!

___________________________________

– Viszont kellemes meglepetés volt Thália profizmusa és az az alázat, amellyel a viszonylag zord körülmények között a maximumot nyújtotta. Igaz ez gyermekszereplőnkre, Nikl Kamilla Majára is, aki még 12 esztendős sincs, de amikor azt mondtuk, forog a kamera, minden feladatot úgy hajtott végre, ahogy kértük – fűzi hozzá.

Kövi Gergő és Babai István elárulta, hogy mindenképpen valami széles közönség által kedvelhető kisfilmet szerettek volna forgatni. A mostani történet némileg emlékeztet első komolyabb munkájukra, a Menedékre.

Akkor is, most is egy posztapokaliptikus, azaz világégés utáni hangulatot jelenítenek meg. Ám míg az ehhez szükséges díszletet a hollywood-i produkciókban dollármilliókból építik, addig Pakson készen kapták azokat. Igaz, éppen emiatt kellett a színészeknek viszonylag zord körülmények, azaz veszélyes, koszos helyeken dolgozniuk.

Még faggatóznék, amikor megcsörren a telefon, a stáb egyik tagja lehet az. – Szerintem kettő Lowellt rakjál fel. Meg azt, amivel a bluebox hátteret világítjuk be. Minden ok. Megyünk... – mondja Babai István.
És hiába hajlik az idő éjszakába, a csapat felkerekedik és egy hideg pince mélyén folytatja a munkát egy izgalmas akciójelenettel.

A két profi színész lelkesen vállalta a feladatot

– Ez ugyanolyan színészi feladat, mint egy nagy nemzetközi produkcióban – vallja Réti Barnabás főszereplő, aki szinte barátként érkezett már Paksra. S lehet neki hinni, hiszen sokban megfordult már. Legutóbb Brad Pitt filmjében forgatott. Paksról szinte egyenesen Londonba veszi az irányt. Kiköltözik, mert úgy látja, ott nagyobb esélye van a jelentősebb szerepekre. De a paksi fiúk hívószavára onnan is hazajön, jegyzi meg mosolyogva. Hozzáteszi, minden a kisujjukban van, minden profi, ami pedig kiváltképpen tetszik neki, hogy mindenki vállalja önként, ingyen a munkát. A lelkesedés Fekete Réka Tháliát is megragadta. A marosvásárhelyi egyetemet végzett színésznő nem csak a stábról, hanem Paksról is elismerően szólt, csak úgy a forgatókönyvről.

Réti Barnabás harmadszor dolgozik a paksi alkotópárossal, ezt megelőzően Brad Pitt filmjében játszott (Fotók: Tóth András) Fegyveresek végeznek egy zombival. A jelenetek többségét a paksi téglagyárban vették fel amatőr szereplőkkel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!