Közélet

2012.04.05. 16:11

Nem csupán könyvespolcok

– A könyvtár ma már nem csak a könyvekkel megrakott polcokat jelenti.

TEOL/K.S.

A bibliotékák szerepe, feladata kibővült, a könyvtárak új közösségi terekké alakulnak át – hangsúlyozta Appelshoffer Ágnes, Tolna alpolgármestere annak kapcsán, hogy a helyi városi könyvtár ismét egy sikeres pályázaton van túl. Az ennek keretében lezajlott „kampányrendezvényeknek” is köszönhető, hogy a beiratkozott könyvtári tagok száma a városban idén várhatóan 600 körül alakul majd, ami kb. harmadával meghaladja a tavalyit.

Manapság egy könyvtár használhatóságát, népszerűségét nem ez, hanem az ún. könyvtárhasználók száma fejezi ki igazán, ami tavaly 13 ezer volt Tolnán. A könyvtárhasználók között vannak, akik a könyvkölcsönzésen kívül a bibliotéka számos egyéb szolgáltatását is igénybe veszik: előadásokon, rendezvényeken, kiállításokon, foglalkozásokon vesznek részt, interneteznek, zenét hallgatnak, újságot olvasnak.

Az alpolgármester igen fontosnak tartja a tolnai könyvtár dokumentumállományának elektronikus katalógusba történő felvitelét, ami több éves, jelenleg is folyó munka. Az e-katalógus lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül a nap 24 órájában bárhonnan rá lehessen keresni, hogy megvan-e az adott könyv, helytörténeti dokumentum, hanglemez, CD, DVD, vagy éppen hangoskönyv a tolnai könyvtárban.

Emellett a vonalkódos kölcsönzés is lehetővé válik. A következő nagy lépés a digitalizálás lesz, amelynek révén a csak helyben megtalálható helyismereti dokumentumok a világ bármely pontján hozzáférhetők lesznek.

Appelshoffer Ágnes azt is mondta, hogy a város vezetése maradéktalanul elégedett a tolnai könyvtárban folyó szakmai munkával, és keresik a lehetőségeket a további fejlesztésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!