Közélet

2012.06.06. 11:01

A generátorok miatt kevesebb az eső?

A fácánkerti gazdák szerint a falu határában működő jégeső elhárító talajgenerátor miatt jóval kevesebb eső esik a földjeikre, mint más területeken.

S. K.

Emiatt levelet írtak a Nefela Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülésnek. Céljuk, hogy a fácánkerti generátort vigyék el a mostani helyéről.

Glück Hedvig is a levelet aláírói gazdák között van. Azt mondja, több éves megfigyeléseik tapasztalata, hogy a generátorhoz közelebb fekvő földeken jóval kevesebb az eső, mint máshol.

Zápor szinte soha nincs, a csapadékhiány pedig komoly terméskieséssel jár. Szerinte a generátort olyankor is működtetik, amikor nem lenne rá szükség. Úgy vélte, a berendezést inkább gyümölcsösök környékén kellene elhelyezni.

– Felhőket feloszlatni, a felhők mozgási irányát befolyásolni nem lehet a talajgenerátorokkal – hangsúlyozta Huszár István, a Nefela igazgatója.
A berendezések arra jók, hogy mesterséges jégmagokat juttassanak a felhőkbe, így több, de kisebb jégszem képződik, amelyek a talajra érésig elolvadnak, vagy apróbb méretük miatt csak kisebb károkat okoznak.

A szakember elmondta: a rendszer 22. éve működik, a tapasztalatok szerint a védett területeken nem hogy kevesebb, de kb. tíz százalékkal nagyobb a csapadék mennyisége, mint máshol.

A generátorok május 1. és szeptember 30. között működnek, de ez év elején is kaptak már jelzést Fácánkertből, hogy nincs eső. Jelezte: megérti a gazdák elkeseredését, mert az időjárás szélsőséges, de ez nem a generátorok miatt van.

2009-ben már érkezett hasonló panasz a fácánkerti gazdáktól, akkor volt egy megbeszélés. Orbán Zsolt polgármester elmondta: jövő csütörtökre egyeztetést hívott össze a Nefela szakemberei és a gazdák között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!