Közélet

2012.06.06. 07:55

A városra várnak a falvak

Fel sem vették a napirendi pontok közé a képviselők, így dönteni sem tudtak a vízmű társulásáról. A kistérség falvai azonban a dombóvári határozattól függenek.

Hanol Erzsébet

– Mert Szabó Loránd ellehetetleníti a testület munkáját – válaszolta Kerényi Zsolt alpolgármester arra a kérdésre, hogy miért nem döntött még az önkormányzat arról, melyik víziközmű társuláshoz csatlakozzon a 21 települést tömörítő Dombóvár és Környéke Víz- és Csatornamű Kft.

Lehetőségként felmerült a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft., a Siófok székhelyű Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., a Szekszárd vezetésével felálló Első Magyar Önkormányzati Víziközmű és Közszolgáltatási Társulás, valamint a Paks köré gyűlő Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.

A tárgyalásokban résztvevő Kerényi Zsolt elmondta, valamennyi féllel egyeztettek. Ezek során a szolgáltatás minőségét vették figyelembe, és a társulás munkahelymegtartó képességét is fontosnak tartják, vagyis azt, hogy az esetleges hibák orvoslására helyben legyen ügyfélszolgálat, illetve szempont az is, hogy a társulás egybefüggő területet alkosson.

Kerényi Zsolt azt azonban nem árulta el, hogy melyik társulás lehet a befutó. A május 24-i testületi ülés előterjesztései között megtalálható, ám napirendre nem kerülő határozati javaslatban viszont csak a paksi és a szekszárdi szerveződés szerepel.

A társulások létrejöttére a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény életbe lépése miatt van szükség. Ez előírja, hogy 2012. július elsejétől a Magyar Energia Hivatal engedélyével csak olyan társulás végezhet víziközmű-szolgáltatást, amely eléri a legalább 50 ezer felhasználói egyenértéket.

Az alpolgármester elmondta, hogy szerinte a fogyasztókat nem éri hátrány akkor sem, ha Dombóvár esetében csúszik a csatlakozás. Hozzátette: a társulás később sem lehetetlen, de az előttük álló egy hónapban valamivel könnyebb lenne. De mint többször hangsúlyozta, minden attól függ, hogy Szabó Loránd polgármester jogállását illetően milyen döntést hoz a bíróság.

A kistérség települései viszont most a dombóvári határozatra várnak. Pintér Szilárd, a Dombóvár és környéke Többcélú Kistérségi Társulás elnöke úgy fogalmazott, hogy kénytelenek így tenni, hiszen a vízmű 82 százalékát a város tulajdonolja, az önállósodásnak pedig nem sok értelme lenne. Azt is kiemelte, hogy június végéig még nincs gond, utána viszont adódhatnak problémák a késés miatt.

A részletes beszámolót a Tolnai Népújság június 6-i, szerdai számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt

Hanol Erzsébet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!