Közélet

2012.06.19. 15:10

A végelgyengülés réme fenyegeti az orvostársadalmat

Évről évre nő a betöltetlen praxisok száma az országban. Tolna megyében a statisztikai hivatal adatai szerint tartósan 14 üres körzet van, ezzel a régióban a legrosszabb helyet sikerült kivívni.

Mauthner Ilona

A beteg ember számára egyáltalán nem mindegy, mennyit kell várnia arra, hogy megvizsgálják. Az sem mellékes, hogy mindezért mennyit kell utaznia, illetve a rendelőben, a kórházban hogyan bánnak vele.

Ha csökken a házi- és gyermekorvosok által ellátott körzetek száma, az azt jelenti, hogy sokaknak messzebb kell menniük az ellátásáért. Márpedig a körzetek száma öt év alatt országosan 97-tel csökkent.

A praxisokat a statisztikai hivatal három típusba sorolta: saját körzettel rendelkezők, helyettesítésben ellátottak, illetve üresek, nincs állományban házi orvos.

A betöltetlen praxisok száma hazánkban jelenleg 180 körül van, ebből tizennégy van Tolna megyében, amiből öt felnőtt, hat vegyes és három gyermekorvos.

A statisztikai hivatal munkatársai azt is vizsgálták, mi az oka annak, hogy üresen marad egy-egy körzet. Az első helyen áll a kiöregedés. Somogyban a csecsemő-gyermekgyógyász szakképesítéssel praktizálók negyede, Baranyában és Tolna megyében közel ötöde 55-59 év közötti. Nem számít ritkaságnak az sem, hogy 70 év feletti doktorok is dolgoznak, Tolna megyében négyen is vannak. Három férfi és egy nő.


A teljes írást, további érdekes megyei vonatkozású részletekkel, a Tolnai Népújság június 19-i, keddi számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!