Közélet

2012.06.17. 14:53

Az ország, ahol nem ismerik a rohanást

A mesés India színeivel és ízeivel ismerkedhetett meg Simon Anna, aki nem tagadja: saját magának soha nem lett volna lehetősége arra, hogy önerőből eljusson ebbe a különleges országba.

Szeri Árpád

A Szekszárdon élő rokkantnyugdíjas – korábban varrónőként dolgozott – viszont rendelkezik egy igaz baráttal, akinek neve ismerősen cseng országszerte: Delhusa Gjon énekesről van szó.

– Fiatal korom óta rajongója vagyok Gjoninak és zenéjének – mondta el Simon Anna. – Évtizedeket felölelő, többszöri levélváltást, találkozást követően engedett közel magához, értékelve azt, hogy ilyen nagy tisztelője vagyok művészetének.

Gjoni gyakran jár egy-egy elmélyülés erejéig Indiába, legutóbbi útjainak egyikére engem is magával vitt.

A gép Bangaloréban szállt le, a házi kertészt is magába foglaló trió innen indult Puttaparthi városába, azon belül is a világszerte vallási vezetőként tisztelt – immár néha – Sai Baba asramjába, azaz kolostorába. Simon Anna a kellemest a hasznossal összekötve a meditációk mellett ideje jó részét a környezet megismerésére fordította.

– Az indiai emberekből, legalábbis az ottaniakból nyugalom és szeretet áradt – idézte fel emlékeit. – A nálunk mindennapos rohanás ismeretlen arrafelé. Tény, hogy ott nagy a nyomor, sokan laknak viskókban, a patyolattiszta asram kapuin kívül rengeteg a szemét: de mégis úgy érzem, hogy az a szegénység sokkal többet ér, mint nálunk a gazdagság.

Egy jellemző példa: egészségi állapotom miatt gyakran kell járnom Szekszárdon rendelésre. Nálunk ideges emberek tülekednek, fellökik egymást, megnehezítve mindannyiunk életét. Indiában egy hasonló helyen mindez elképzelhetetlen.

Bár a csapvíz európai számára ihatatlan, az utcákon fillérekért árult lédús és laktató gyümölcsök bátran fogyaszthatóak: ezt tette Simon Anna is, aki a Puttaparthiban töltött három hét alatt húst nem evett, ez a táplálék nem is hiányzott szervezetének.

Még egy helyi varrodába is eljutott, sőt, egy gép mögé beülve bizonyította azt, hogy egy magyar asszony is remekül ért ehhez a munkához. A műhely dolgozói ugyanis férfiak voltak.

Szeri Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!