Közélet

2012.06.20. 17:44

Biobort készít az ismert szekszárdi pincészet

A pécsi egyetemmel együttműködve olyan szőlőfajtákat hoz létre a Mészáros-Borház, melyek maradéktalanul ellenállnak a peronoszpórának és lisztharmatnak – számolt be Mészáros Pál egy új kezdeményezésről.

TEOL/Sz.Á.

Új utakon a szekszárdi borvidéken. Ezt a címet viselte az a tájékoztató rendezvény, melynek tegnap délelőtt adott otthont Szekszárdon, a Mészáros-Borház. A téma az a közös projekt, amely révén olyan szőlőfajtákat – két fehéret és két vöröset – hoznak létre, melyek maradéktalanul ellenállnak a peronoszpórának és lisztharmatnak.

Ezzel együtt a szőlősorok közé olyan, pillangósvirágú növényeket ültetnek, melyek a levegő nitrogéntartalmának megkötésével kiválthatják a szerves-és műtrágyázást. Sőt, eleget tesznek az erózióvédelemnek is. A rendezvényen öt előadás, illetve tájékoztató hangzott el a témakör elismert szakembereitől, cégek és intézmények vezető beosztású képviselőitől.

– Két és fél hektáron telepítjük ezeket az új szőlőfajtákat – közölte Mészáros Pál. – Reményeink szerint legkésőbb 2014-re – szinkronba hozva addig az idevágó technológiát is – már hordókba tölthetjük a száz százalékos biobort.

Ami egyébként a hagyományoshoz képest anyagilag csekélyebb ráfordítást igényel: hiszen hektáronként akár 150-200 ezer forint megtakarítás is elérhető azzal, hogy mellőzzük a permetezést és a trágyázást – tette hozzá a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!