Közélet

2012.06.20. 15:50

Csak kevés víz érkezhetett a holtágba

Legalább fél méternyi vízoszlop hiányzik a bogyiszlói-holtágból az igen száraz és csapadékmentes időjárás miatt, ez az állapot veszélyezteti a halállományt is.

S. K.

A holtág vízpótlását az élő Dunán érkező árhullámok kihasználásával lehet megoldani. Az előírások szerint viszont erre csak akkor van lehetőség, amikor a Duna már apad.

A minapi dunai árhullám kapcsán Tóth István, Bogyiszló polgármestere a rendkívüli helyzetre tekintettel azt kérte a vízügyi igazgatóságtól, hogy már áradáskor nyissák ki a főcsatorna zsilipét, hiszen a több kilométeres csatorna vízzel való feltöltése is hosszadalmas.

Végül csak apadáskor került sor a zsilipnyitásra, és mivel gyors az árhullám levonulása, számottevő vízpótlást ezzel nem sikerült elérni. A polgármester szerint a vízügynek az ilyen különleges helyzetekben rugalmasabbnak kellene lennie. Hozzátette: az önkormányzat és a vízi társulat is készen arra, hogy a zsilipnyitásnál az esetleges nem kívánatos eseményeket elhárítsa.

Beke Zsolt, a vízügyi igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője érdeklődésünkre közölte: az önkormányzat megkeresésére egy korábbi, kisebb árhullám érkezésekor kinyitották a Karaszifoki-zsilipet.

A víz megindult a Bogyiszlói-főcsatornán, de az újabb árhullám érkezésével két nap múlva zártak, a víz nem érte el a holtágat. Áradáskor – az arról szóló szabályzat szerint – azért nem szabad nyitni a zsilipet, nehogy valamilyen uszadék akadályozza a műtárgy időközben esetleg szükségessé váló újbóli zárását. A Karaszifoki-zsilipnél június 17-18-án tetőzött a Duna, 18-án reggel nyitották ki újra.

Beke Zsolt közölte: tudomásul kell venni, hogy az ilyen előírásokat a komolyabb elöntési károk elkerülése érdekében be kell tartani. Úgy vélte, a mostani esetben is megpróbáltak a vízpótlási lehetőségeket kihasználni.

Kétségtelenül szerényebb mennyiségű volt így a beengedett víz, azonban a holtág vízszint problémáját főként a csapadékmentes és száraz időjárás okozza, más vizek esetében is. A szakember elmondta, hogy a műtárgy elzárásokkal és nyitásokkal kapcsolatos szabályok figyelmen kívül hagyására nincs hatásköre. Ilyen intézkedésekre akkor kerülhetne sor, ha az aszályos időszakra tekintettel előírások fogalmazódnának meg és lépnének érvénybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!