Közélet

2012.06.19. 20:12

Ez is állatkínzás!

A nyári kánikulában a tűző napon, árnyékmentes helyen, láncra verve tartott kutyák rövid időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak.

S. K.

A felelőtlen gazda ilyen esetben állatkínzást követ el, amiért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható – figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A civil szervezet segélytelefonján rendszeresen kap jelzést aggódó állatbarátoktól a nagy forróságban kikötött, víz nélkül tartott állatokkal kapcsolatban. Egyes állattartók gyakran felejtenek kertben, udvaron, étlen-szomjan akár több napig is házi „kedvenceket". Szerencsére egyre több ember néz tovább a saját kerítésén túlra is, így az állatkínzók könnyebben lelepleződhetnek.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kutyák is kaphatnak hőgutát Képünk illusztráció
[/caption]
Az állatvédők emlékeztetnek arra is: a kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a déli forróságban. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudni kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek.

A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a kutyák kánikulában történő tartásával kapcsolatos legfontosabb tanácsainak egyike, hogy a nagy melegben sem kell lemondani az ebekkel való játékról és a sétákról, de ezeket kora délelőttre, vagy késő délutánra kell időzíteni.


A teljes írást, további tanácsokkal a Tolnai Népújság június 20-i, szerdai számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!