Közélet

2012.06.26. 18:08

Gyérültek a saját ásatások

Saját keretből egyre kevesebb ásatást indíthat útjára a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum. Ódor János Gábor igazgató elmondta, hogy ma már legfeljebb mutatóba akad ilyen jellegű feltárás.

TEOL/Sz.Á.

– Az elhúzódó válság az ásatások terén is lecsapódik nálunk – mondta Ódor János Gábor, a Wosinsky múzeum vezetője. – Hozzáteszem: a nagy beruházások – úgy mint autópálya építés – befejeződésével az állami támogatással zajló leletmentések is lényegében megszűntek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ásatások számának megritkulása következményeiben is kedvezőtlen lehet, véli Ódor János Gábor, a Wosinsky múzeum igazgatója (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Jelenleg az úgynevezett megelőző feltárások helyét is átvették – jobb híján – a régészeti megfigyelések. Ez azt jelenti, hogy egy-egy földmunkával is járó tevékenységnél, mint például a Szekszárd-bátai csatorna kotrásánál, avagy a simontornyai-pálfai  közötti útszakasz építésének ellenőrzésénél időnként jelen van a múzeum munkatársa, aki nyugtázza az esetlegesen előkerült leleteket.

Az ásatások számának megritkulása nemcsak önmagában, hanem következményeiben is kedvezőtlen lehet. Az igazgató ennek igazolására felhozta, hogy korábban, az autópálya beruházás idején sikerült megalakítani egy olyan csapatot, melynek tagjai kellő szakmai tudás birtokában, a szükséges együttműködéssel és pontosan, gyorsan készítették el a dokumentációt és az utómunkákat. Ez a kipróbált team "áldozatául esett" a források megszűnésének, és egyelőre nincs is remény arra, hogy ismét megalakul.

– Lenne még tennivaló a korábbi lelőhelyeken is – hangsúlyozta az igazgató. – Decs-Ete területének nagyjából egy-két százalékát kutatták meg kollégáim, jómagam pedig szívesen folytatnám az ugyancsak befejezetlen Fadd-jegeshegyi ásatást.

Erre most nincs, és úgy tűnik, a közeljövőben sem lesz lehetőség. Azt tesszük, amit tehetünk, igyekszünk megfelelni a régészeten túli alapfeladatainknak. Talán nem nagy túlzás azt állítani, hogy a jelenlegi időszak főként a túlélésről szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!