Közélet

2012.06.28. 10:01

Gyűlik a feszültség a rendezett falukép mögött

Nem tudják tervezni jövőjüket a kis települések, mert még semmit sem tudni a járások működésének részleteiről, az iskolák államosításának a feltételeiről - vélekednek Nagykónyiban.

Ihárosi Ibolya

Nagykónyiban gondozottak az udvarok és a kertek, a közterületek. Barátságosak az emberek. Szolgáltatások területén jól ellátott a település, van majdnem minden, ami a kényelmes élethez kell. Van idősek otthona, védőnői szolgálat, a fogorvosi ellátottság is biztosított.

Nyolc osztályos iskola működik. A helyieken kívül ide járnak az értényi és a koppányszántói gyerekek. Egy nagy társulás részeként működnek, Tamási gesztorságával, de mint Szabó Péter polgármester elmondta, csak a szakmai irányítás terhét vették le róluk, anyagiakban még többet kell hozzátenni az állami támogatás összegéhez. A 250 milliós költségvetésnek már a felét erre költik.

A virágos, rendezett falukép mögött azonban gyűlnek a szociális feszültségek, fokozódnak, az indulatok – derült ki a polgármester szavaiból. Nemrégiben majdnem tettlegességig fajult a helyzet, annyira kiborult egy férfi, mert a 28 200 forint szociális támogatást sem kaphatja tovább, ugyanis nincs meg az ehhez szükséges 2 hónap közmunkája. Az esetből rendőrségi ügy lett.

A 116 segélyezett helyzetének éves felülvizsgálata kapcsán derül ki, hányan jutnak hasonló sorsra. Az idő múlásával is egyre többen lesznek, akik családostul egy fillér ellátás nélkül maradnak. A közmunka jelen formájában nem megoldás, hiszen semmire sem elég az évente kétszer 47 ezer forint, vagy még kevesebb, hiszen a hat órás foglalkoztatás a gyakoribb.

Már ma is tapasztalható, hogy amióta csökken a közfoglalkoztatás, azóta nő a bűncselekmények száma. Télen már nem egyszer elvitték a füstölőről az összes húst. Az idősek még művelik kertjeiket, de kérdés, ki szedi le a termést.

A teljes írást a Tolnai Népújság június 28-i, csütörtöki számában olvashatja Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!