Közélet

2012.06.22. 17:35

Helyben meghirdették a panelprogramot

Az önkormányzat eddig közel egymilliárd forintot fordított a városban lévő lakóépületek energiatakarékos felújítására pályázati konstrukcióban.

TEOL

Ehhez a tulajdonosok által biztosított önerőn túl körülbelül hatszázmillió állami forrás társult. Ebben az évben az állam még nem hirdetett pályázatot, az önkormányzat viszont rendkívüli ülésen döntött arról, hogy megnyitja a helyi forrásokat. Az ehhez szükséges rendeletet rendkívüli ülésen fogadták el.

Hajdú János polgármester lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a lakótelepi lakások több mint 60 százaléka és hozzávetőleg 400 hagyományos technológiával készült magánépület újult meg eddig önkormányzati és állami támogatással.

A korábbi években az országos panelprogramhoz csatlakozva, az önkormányzat egyharmad arányban járult hozzá az energetikai korszerűsítéshez, amelynek nemcsak a fűtésszámla csökkenése a hozadéka, hanem a lakóépületek megszépülése, a homlokzat felfrissülése is. Bár jelenleg nincs állami kiírás, Pakson ismét megnyílik a lehetőség a folytatásra.

A város költségvetésében a panelépületek energia megtakarítással kecsegtető rekonstrukciójára 100 millió forintos keretet különítettek el. A panelprogram mellett az önkormányzat lehetőséget teremt a hagyományos épületek energetikai korszerűsítésére is, amely évről-évre nagy népszerűségnek örvend.

A helyben kiírt – és tartalmát tekintve az államinál lényegesen egyszerűbb – pályázat keretében társasházak, családi házak pályázhatnak utólagos hőszigetelésre, nyílászáró cseréjére, illetve fűtéskorszerűsítésre. A keret idén 30 millió forint.

A támogatás összege függ a megvalósított célok számától, de legfeljebb a költségek felét teszi ki. Hajdú János kiemelte, engedélyes tervet nem kérnek, csak tűzoltósági szakvéleményt kell csatolni. A polgármester hozzáfűzte, ha lesz állami keret, újra napirendre tűzik a kérdést.

Címkék#Paks
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!