Közélet

2012.06.04. 17:21

Két különdíj került Gyönkre

Két gyönki pályázó nyert különdíjat. Visszaemlékezéseiket írták meg az erőforrás minisztérium család- és szociálpolitikai intézetének felhívására.

TEOL/Wessely Gábor

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012. Ennek apropóján írt ki az erőforrás minisztérium Nemzeti, Család- és Szociálpolitikai Intézete egy olyan pályázatot, melyre hatvan év fölöttiek visszaemlékezéseit várták. Életútjukat, vagy annak egy-egy szakaszát írták meg a szerzők. Közel 2500 pályamű érkezett be, a zsűri elnöke Jókai Anna írónő volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szoboszlai Máténé gyönki óvónői emlékeiről írt (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Az első három helyet megosztva adták ki. Tehát összesen hatan nyertek fődíjat, s további 41 pályázó részesült különdíjban. Ez utóbbiak között volt két gyönki is. Szoboszlai Máténé nyugdíjas óvónő Mesélő ládika című írásában arról számolt be, hogy mit kapott örökül, s mit ad tovább a következő nemzedéknek.

A ládika kincseket rejt, benne vannak a múlt értékei: a gyermekkor, az ifjúkor, a család, a munkatársak és más közösségek emléke, s megtalálhatók benne a nyugdíjas évek szépségei is. A 64 éves óvónő sokat tett a Tolna megyei német és cigány kisebbség kultúrájának ápolásáért. Erről is mesél a ládika, illetve a húszoldalas pályamű.

A másik gyönki különdíjas a 92 éves Heidt János volt. A munkatáborok emlékeit vetette papírra, Málenkij robot címmmel. Három évig volt fogságban, Ukrajnában, szénbányában. A feleségét se kímélték, ő négy évet töltött munkatáborban. Egyiküknek sem volt semmi vétke.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hároméves fogsága történetét adta közre Heidt János (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Gyönkről egyébként 150 személyt hurcoltak el. Abban a lágerben, amelyikbe Heidt János került, ötven falubelije sínylődött. Közülük 36-an meghaltak az idegen földön. A témát már korábban, hosszabban feldolgozta a szerző. Most egy rövidített, nyolcoldalas írással pályázott.

Fontos, dokumentumértékű publikációk születtek a pályázati felhívásra. A különdíjasok emléklapot, jutalomkönyvet kaptak, és harmincezer forint pályadíjban részesültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!