Közélet

2012.06.18. 18:07

Látnak esélyt a több mint félmilliárd lehívására

Egy ideig kérdéses volt, hogy lehívható-e az amúgy megnyert, több mint félmilliárd forint. A két legnagyobb település megegyezett egymással, felemelkedhet a sorompó.

TEOL/Szeri Árpád

Mégis gyarapodhat 540 millió forint pályázati forrással a tamási kistérség, annak 13 települése - amennyiben minden a tervek szerint valósul meg. A szóban forgó összeget a Hegyhát Közoktatási Intézményfenntartó Társulás nyerte meg egy EU-s pályázaton: ám egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy az egyébként égetően szükséges pénzt a települési egyeztetések elhúzódása miatt nem sikerül lehívni. A múlt héten Gyönk és Hőgyész – nem utolsósorban Hirt Ferenc országgyűlési képviselő és dr. Puskás Imre megyei közgyűlési elnök szorgalmazására, utóbbi vezető hathatós jelenlétében – együttes testületi ülésen határozott a további együttműködésről és a pályázat megvalósításáról.

– Július elsejétől 2014 július elsejéig Hőgyész lesz a gesztora Hegyhát Közoktatási Intézményfenntartó Társulásnak – adott tájékoztatást az előrelépést lehetővé tevő döntésről Katz Gyula, Gyönk polgármestere. – Ugyancsak Hőgyész adja erre az időre a székhely intézményt is. Az a több mint félmilliárd forint, ami óvodai, iskolai felújításokat tesz lehetővé, van akkora, hogy részünkről megkössük ezt a kompromisszumot. Kiemelten fontos számunkra a gyönki gimnázium kollégiumának felújítása, ami a pályázat révén valósulhat meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Diákok a kultúrteremben a gyönki gimnázium rendezvényén, a Tolnai Napokon. A középiskolát is érinti a több, mint félmilliárd forintos pályázat (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Már ezért megérheti az egyezség. A polgármester tanulságként megjegyezte: egy-egy településnek ajánlatos úgy pályáznia, hogy később ne érjék meglepetések, ne lehessen bizonyos ráhatásokkal megváltoztatni dolgokat. Ehhez - tette hozzá - érdemes megválogatni a társakat is.

– Bízunk benne, hogy Hőgyész, mint immár konzorciumi vezető, sikeresen lehívja a pénzt, és kellő szakértelemmel levezényli a beruházásokat – fejezte ki reményét Katz Gyula. – A munkát célszerű mielőbb elkezdeni, és még a szünidő ideje alatt befejezni.

Botta György, Hőgyész polgármestere mindenesetre már meg is kezdte intézkedés csomagjának energikus végrehajtását. Mielőtt erről beszélt volna, az előzményeket értékelve leszögezett néhány dolgot.

– Hasznosnak bizonyult, hogy Gyönk és Hőgyész önkormányzata találkozott egymással, így sikerült mélységében is tisztázni a felmerült kérdéseket – mondta Botta György. – Ami engem illet, elmondtam, hogy igenis, elsődleges az általam vezetett település érdeke; valamint az, hogy megvalósuljon a beruházás. Hőgyész számára eddig átláthatatlan volt a társulás és az intézmények gazdálkodása, ezért ragaszkodtam a gesztor szerep átvételéhez. Ami a megállapodásunkat követően végrehajtott munkát illeti, közölhetem, hogy valamennyi érintett kistelepülés elküldte számunkra elfogadó határozatát.

Ezeket önkormányzatunk jegyzője már továbbította a pályázat lebonyolítójához. A kivitelezőktől azonnali ajánlatokat kérünk, a nyertest haladéktalanul meghívom hozzánk a maga műszaki apparátusával, teljes ütemtervével, és elkezdjük az egyeztetéseket. Már találkoztam iskolánk pedagógusaival, felkértem őket a közreműködésre, például az épület kiürítésében.

Az biztos, hogy nem lesz nyári pihenésünk, helyette munka és személyre szabott feladat lesz. Azt is megmondom, hogy hasonló határozott intézkedéseket várok másoktól is. Több mint félmilliárd forint a tét, ez túlságosan is nagy összeg ahhoz, hogy finomkodjunk, döntéseket elodázzunk, vagy a jelen esethez hasonlóan, utolsó pillanatra hagyjunk.

„Nagy szükségünk van erre a fejlesztésre”

– Udvari számára is jó hír, hogy sikerült előrelépni pályázati ügyben – nyilatkozott lapunknak Peszt Attila polgármester. – Mi kezdettől fogva támogattuk ezt a tervezetet és a megvalósítást, és most is ezt tesszük. Bízunk benne, hogy nem csúszunk ki a határidőből. Nagy szükségünk van erre a fejlesztésre, ami mindenkinek jó, legyen az a gyönki gimnázium, a hőgyészi iskola, a belecskai vagy a mucsi óvoda. De mi is érintettek vagyunk, hiszen az udvari gyermekek, már akik ez irányba tanulnak tovább, Gyönkre járhatnak gimnáziumba. Nekünk sem mindegy, hogy ott milyen környezet várja őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!