Közélet

2012.06.12. 07:49

Nyáron több a baleset - a leggyakoribb okok

A legfontosabb, hogy a szülők felkészítsék a gyerekeket a veszélyek elkerülésére, s mindenekelőtt jó példát mutassanak.

Ihárosi Ibolya

Még el sem kezdődött a nyári vakáció, máris megtörtént az első súlyos baleset a jászapáti strandon, ahol egy osztálykiránduláson lévő kislány majdnem belefulladt a vízbe. Intenzív osztályon ápolják. Nem a félelemkeltés a cél, hanem éppen ellenkezőleg, legyen ijedtség és félelem nélküli minden gyerek nyári vakációja, mert sikerül megelőzni a baleseteket.

A témával kapcsolatos legfontosabb tanácsokat Bótáné Kiss Gabriella, alezredes, a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára foglalta össze.

– Szeretnénk, ha azok, akik a tanév végén felállnak az iskolapadból, ősszel mindannyian visszaülhetnének – mondta. – Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni – fogalmazott a baleset-megelőzési szakember.

Sokéves tapasztalat, hogy a nyári iskolai szünet  és a szabadságok ideje alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan a vízi tragédiáké is.

A legfontosabb, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, ha kell újra, meg újra, hogyan kell közlekedni. A leggyakoribb baleseti ok a rohanás, a gyerekek hajlamosak körültekintés nélkül az úttestre lépni. Szinte minden évben tragédiát okoz, ha a gyerek hirtelen kilép a buszmegállóban álló jármű takarásából, a másik sávban haladó autó elé.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fontos, hogy a nyári szünetben, amikor több lesz a biciklis, a felnőtt közlekedők is vigyázzanak a gyerekekre (Képünk illusztráció)
[/caption]
A kerékpározás szabályait is sokan nem tartják be. Minden adandó alkalommal beszéljük meg a gyerekkel a gyalogos közlekedés alapszabályait. Például, hogy hol van elsőbbsége a gyalogosnak, ha át akar menni az úton, hívjuk fel a figyelmét, hogy körültekintés nélkül soha ne lépjen le az úttestre.

Talán még ezeknél is fontosabb a szőlői példamutatás. Ha tilos helyen vonszolja át a kisgyereket a szülő, ha átszalad vele a piros jelzésen, ha a család autójában azt tapasztalja, hogy nem tartják be a közlekedési szabályokat, akkor hiába minden „szöveg”.

A teljes írást a Tolnai Népújság június 12-i, keddi számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!