Közélet

2012.06.30. 08:49

Szabó Loránd: polgármester vagyok és maradok is

Megsemmisítette csütörtökön a Szekszárdi Törvényszék a dombóvári képviselő-testület május 24-i határozatát, amelyben megállapította az összeférhetetlenséget Szabó Loránd polgármesterségével kapcsolatban.

I. I.

Összeférhetetlen ugyanis a tisztséggel, ha a bíróság jogerős ítéletében a polgármestert szabadságvesztésre ítéli.

Mint ismeretes, Szabó Lorándot a Kúria felbújtóként elkövetett sikkasztásért két év börtönbüntetésre ítélte, végrehajtásában két évre felfüggesztve, ugyanakkor előzetes mentesítésben részesítette. Ez azt jelenti, hogy a büntetésről nem tartozik számot adni.

Mint Csullag Józsefné dr., a Szekszárdi Törvényszék elnökhelyettese elmondta, a három tagú bírói tanács a nem peres eljárásban érdemben nem foglalkozott az összeférhetetlenségi okkal, ugyanis a képviselő-testület határidőn túl döntött. Az önkormányzati törvény ide vonatkozó bekezdése kimondja, hogy az összeférhetetlenségről harminc napon belül kell határozni.

Kerényi Zsolt alpolgármester március 21-én terjesztette elő indítványát az összeférhetetlenség megállapítására. Mivel a törvényi határidő április 21-én lejárt, a képviselő-testület májusi határozata jogsértő.

A törvényszék döntése ellen fellebbezésnek nincs helye. A képviselő-testület tagjai a továbbiakban nem terjeszthetnek a testület elé újabb és újabb hasonló indítványt, a Tolna Megyei Kormányhivatal azonban határidő nélkül a törvényszékhez fordulhat az ügyben.


Az előzményeket ide kattintva olvashatja el!

Szabó egyébként maga jelentette be Facebook oldalán a bíróság döntését. Mint írta: „Tehát, nincs összeférhetetlenség, polgármester vagyok és leszek!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!