Közélet

2012.06.18. 11:55

Szigorúbbak lettek a szabályok

Szigorodott a légi növényvédelem adminisztrációja. Eddig csupán bejelentési kötelezettsége volt a légi permetezést végeztetőnek, most a bejelentést meg kell előznie egy engedélyezési eljárásnak.

Mauthner Ilona

Egyrészt jól jött a májusi, júniusi csapadék, mert így szépen fejlődik a kukorica és a napraforgó is, ugyanakkor több a betegség, gyakrabban kell permetezniük a termelőknek. A repce érésgyorsításának, a magpergés megakadályozásának is itt lenne az ideje. A szokásosnál több megrendelést kapnak a légi permetezők, azonban nem minden gazdálkodó tudja, hogy ez év április 7-től szigorodtak ezen a területen a szabályok.

Urbán Zoltán, az Urbán Kft. ügyvezetője, helikoptervezető elmondta, idén a 32. szezonjukat kezdték el. Két helikopterrel (Kamov Ka-26-os) dolgoznak, műtrágyát szórnak, növényvédőszert permeteznek, vagy a repcét, napraforgót deszikálják (betakarítás előtt erésgyorsítóval permetezik). A cégvezető úgy véli, a Vidékfejlesztési Minisztérium új légi rendelete, a több adminisztráció miatt a termelőknek időben kell jelezniük, ha megbízást kívánnak adni légi permetezésre.

– A több évtizedes hagyományokra épülő magyarországi légi növényvédelem eddig is szigorú feltételek között működött, a mostani változtatásokra egy uniós szabályozás miatt volt szükség – tájékoztatta lapunkat dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója.

A légi permetezést végeztetőnek eddig csupán bejelentési kötelezettsége volt, ezt most engedélyezési eljárás váltja, vagyis a légi növényvédelem megrendelője nevében, a szakirányító által benyújtott kérelemről a hatóság dönt. Az engedélyező hatóság pedig a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága.

A teljes írást, további részletekkel, a Tolnai Népújság június 19-i, keddi számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt

Mauthner Ilona -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!