Közélet

2012.06.08. 17:06

Utcára kerülhetnek a Mária-lak lakói

Ha nem találnak mást, az utcára kerülnek a Mária-lak szociális bérlakásaiban élő családok. Csak addig maradhatnak, amíg a város nem értékesíti az ingatlant.

TEOL/Hanol Erzsébet

Ránézésre Dombóvár egyik éke lehetne az 1928-ban épült Mária-lak, ahol egy ideig Kodály Zoltán is élt a feleségével. A régi fény azonban jócskán megkopott, a mostani lakóknak pedig nem jut más, mint a reménytelenség.

Jelenleg hét család él az eladásra szánt Bajcsy-Zsilinszky utcai ház szociális bérlakásaiban. Szerződésüket június 30-ig hosszabbította meg az önkormányzat, utána maradhatnak, de csak jogcím nélküli lakáshasználóként, a mostani lakbér másfélszereséért.

Dühödt kutyaugatás visszhangzott az összefirkált falak között mikor ott jártunk, majd kinyílt az egyik ajtó kis ablaka. A lakásban élő asszony eleinte a keskeny rés mögül bizalmatlankodott, végül csak-csak mesélni kezdett. – Sok más bérlakásban élőről tudom, hogy tartozása van. De nincs az embereknek pénze.

Azért lakunk szociális bérlakásban, mert másra nem telik. Leszázalékolták a férjemet is, engem is. Fejenként 27 ezer forintot kapunk. A hónap végén vagy éhezünk, vagy kölcsönkérünk. Igaz, a férjemnek lett most munkája, hetente fizetik ki. De hogy segítsük így az egyetemre járó lányunkat? Másik lakásra nem pályáztam, azt is bánom, hogy valaha igényeltem bérlakást.

Közben a szomszéd ajtó felől is neszezés hallatszott, majd gyermekét kísérve megjelent egy nő, aztán babakocsit tolva még egy. Hatan laknak a szociális bérlakásban, most még. A legifjabb családtag épp egy hete jött a világra koraszülöttként. Hogy hova jöhet haza az unoka, vagy hogy hova megy a család, miután az önkormányzat értékesíti a Mária-lakot?

– Az utcára – vágta rá az idősebb nő, szinte magától értetődően. Azt mondja, január 3-án adták be a kérelmet a lakás bérleti szerződésének meghosszabbítására, és csak április végén kaptak válaszlevelet – tájékoztatást a hosszabbítás elutasításáról...

A teljes írást a Tolnai Népújság június 9-i, szombati számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!