Közélet

2012.07.06. 15:55

Ingatlankörkép: a kis garzonok a kelendők

Nőtt az ingatlan adásvételek száma a megyében az elmúlt évben. Szekszárdon a 35-40 négyzetméteres garzonok a legkeresettebbek.

TEOL/Mauthner Ilona

Bővülő forgalom és jelentősen emelkedő árak jellemezték 2011-ben a megye ingatlanpiacát - derül ki az OTP Jelzálogbank által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tranzakciós adatbázisa alapján készített legfrissebb elemzés adataiból. A statisztikák szerint 2011-ben több mint 15 százalékkal nőtt a lakóingatlan-adásvételek száma 2010-hez képest, amivel párhuzamosan az árak jelentősen, 10 százalékkal emelkedtek.

A tavalyi év során átlagosan négyzetméterenként 146 ezer forintot fizettek a megvásárolt lakásokért a megyében. Az adatok részletes elemzéséből azonban kiderül, hogy csalókák a számok, ugyanis egy Dombóvár környéki lakópark-projekt eladási adatai húzták fel a megyei átlagot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mindenütt nagy a kínálat a lakótelepi lakásokból. A dombóvári térségben nőtt, a többiben többnyire stagnált az ingatlanpiac az elmúlt évben (képünk illusztráció)
[/caption]

A megyében amúgy ritka új projekt tucatnyi lakásának értékesítése már elég volt ahhoz, hogy a kis volumenű eladást és alacsony árakat meglökje. Az árak az idei év elején valamelyest vissza is estek, az ebben a periódusban lebonyolított ingatlan-adásvételek átlagos négyzetméterárai körülbelül 4 százalékkal csökkentek.

Szekszárdon gyakorlatilag stagnált tavaly az ingatlanpiac: a lakóingatlannal kapcsolatos tranzakciók száma 1 százalékkal nőtt, míg az árak ugyanilyen arányban estek vissza a tavalyi év során 2010-hez képest. Az átlagos négyzetméterár 142 ezer forint volt a megyeszékhelyen 2011-ben.

- A megyeszékhely legkeresettebb lakástípusa a 35-40 négyzetméteres tégla-, garzonlakás, körülbelül 6 millió forintig bezárólag. Családi házat leginkább Őcsény, Várdomb, Kakasd, Sióagárd környékén keresnek a vásárlók - mondja Majoros Eszter, az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő hálózat Tolna megyéért is felelős régióvezetője.

Hozzátette: Paks ingatlanpiaca továbbra is tartja magát a lakások tekintetében átlagosan 150 ezer forint körüli hirdetési négyzetméterárról lehet beszélni, a városban a lakások mellett a családi házak iránt is folyamatos a kereslet. A régióvezető elmondta, hogy Dombóváron a lakópark-projekttől függetlenül is pozitív irányba mutattak a tranzakciószámok 2011 végén, 2012 elején, míg jelenleg, a térség piacát tekintve kisebb visszaesés látszik.

A teljes magyarországi ingatlanpiacot vizsgálva elmondható, hogy a végtörlesztés kapcsán bekövetkezett erőteljes piaci élénkülés ellenére tavaly országosan nem változott számottevően a lakóingatlan-forgalom 2010-hez képest; az elmúlt két évben szinte pontosan ugyanannyi, mintegy 90 ezer adásvételt regisztrált a NAV.

Az OTP Ingatlanpont országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózat. Szolgáltatásai a lehető legszélesebb körben elérhetők az ügyfelek számára: az ügyfelek a bank fiókhálózatán kívül az országos ingatlan-tanácsadói irodahálózaton, valamint a www.otpip.hu weboldalon keresztül is kapcsolatba léphetnek az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítőivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!