Közélet

2012.08.13. 08:02

Kétmillió helyett 150 ezret kap a volt polgármester

A korábbi harci polgármesternek bő kétmillió forint helyett csak mintegy százötvenezer jár szabadságmegváltás címén az önkormányzattól – döntött másodfokú ítéletében a törvényszék. A volt faluvezetőnek viszont nagyjából ekkora összegű perköltséget kell megfizetnie a község számára. Az ex-polgármester felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához.

Steinbach Zsolt

A Szekszárdi Munkaügyi Bíróság idén márciusban meghozott első fokú ítéletében úgy döntött, hogy a harci önkormányzatnak 1,949 millió forintot (plusz a kamatokat) kell megfizetnie a község korábbi polgármesterének, Bóni Zoltánnak szabadságmegváltás címén. A falut emellett 127 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezték.

A harci önkormányzat fellebbezett, amelynek a Szekszárdi Törvényszék másodfokú ítéletében részben helyt adott: az önkormányzatnak 158 ezer forintnyi szabadságmegváltást kell csak állnia, a volt polgármesternek pedig 150 ezer forintos perköltséget kell megfizetnie a községnek.

Az első fokú döntésről és az előzményekről annak idején beszámoltunk. Mint az ismert, Bóni Zoltán két ciklusban, 2006 és 2010 között, illetve 2010. októberétől 2011. szeptember 11-ig volt Harc polgármestere. A helyi képviselő-testület feloszlása utáni tavaly szeptemberi időközi választáson ugyanis nem választották meg faluvezetővé.

Bóni Zoltán a polgármesteri időszakából 2007 és 2010 között ki nem vett, összesen 143 nap szabadságának pénzbeni megváltása érdekében fordult munkaügyi bírósághoz. (A tavalyi időközi választás után a 2011-re eső szabadságmegváltás megtörtént.)

Az önkormányzat vitatta a volt faluvezető igényét. Többek között azzal érveltek, hogy az első polgármesteri ciklus lejárta, 2010 ősze után Bóni Zoltánnak az akkori évben 24 napra járó szabadságmegváltást megfizetett a község, de a polgármester akkor nem igényelte a korábbi időszakra a ki nem vett szabadságának kifizetését.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy Bóni Zoltán többször is távol volt a hivatalától, például a nyári harci túlélőtáborok idején (összesen 27 munkanapot), amelyeknek ő volt a táborvezetője. Szerintük ezt csak a szabadsága terhére tehette meg. Az önkormányzati érvek között szerepelt az is, hogy a szabadságkiadás tekintetében a polgármesternek együtt kell működnie a képviselő-testülettel, amit viszont szerintük nem tett meg.

Az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy Bóni Zoltánnak jár a bő kétmilliós szabadságmegváltás. Az önkormányzat fellebbezését viszont a Szekszárdi Törvényszék nagyobb részt megalapozottnak találta.

A törvényszék úgy ítélte meg, hogy a képviselő-testületnek, mint a polgármester munkáltatójának, nem volt tudomása arról, hogy a polgármester vett-e igénybe szabadságot és mennyit, mivel munkáját önállóan szervezte, a szabadságával kapcsolatban nem tájékoztatta a testületet. (A bírósági ítélet indoklásában ugyanakkor az is szerepel, hogy az alpolgármester – akinek a volt polgármester jelezte szabadság miatti távollétét – nem volt tagja a képviselő-testületnek. Holott tagja volt – a szerző.)

A másodfokú bíróság szerint Bóni Zoltán a túlélőtáborok ideje alatt, ha el is látta polgármesteri teendőit, nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy ilyenkor más minőségében volt távol. Akkor teljesítette volna munkavállalói kötelezettségét, ha ezt hivatalosan bejelenti munkáltatójának, a testületnek.

Azt is figyelembe vette a törvényszék, hogy a 2010-es szabadságelszámoláskor a volt polgármester nem sérelmezte a korábbi évekre szóló szabadságmegváltás elmaradását.

A másodfokú bíróság összességében arra a következtetésre jutott, hogy a volt faluvezető az első polgármesteri ciklus idejére kifizetetten túl további szabadságmegváltást nem igényelhet. A második ciklus idejére eső – 2010. októbertől december végéig terjedő időszakra járó – 10 nap szabadság megváltására (158.114 forint) vonatkozó igényt viszont megalapozottnak találta. Ugyanakkor az ítélet szerint a felperes Bóni Zoltán köteles megfizetni az alperes önkormányzatnak 150 ezer forint első- és másodfokú perköltséget.

Folytatás következhet, felülvizsgálati kérelemmel fog élni

Siposné Csajbók Gabriella, Harc jelenlegi polgármestere nem kívánta kommentálni a másodfokú bírósági ítéletet. Az első fokú, megfellebbezett döntés után egyébként többek között azt mondta: ez az eset jól példázza, mi történik akkor, ha egy önkormányzat vezetése felelőtlenül teszi a dolgát.

Bóni Zoltán az elsőfokú döntés után nem kívánt nyilatkozni. A másodfokú ítélettel kapcsolatban azonban megkeresésünkre jelezte: szerinte nem elfogadható az ítélet, felülvizsgálati kérelemmel fog élni a Kúria felé.

Bóni Zoltán az elsőfokú döntés után nem kívánt nyilatkozni. A másodfokú ítélettel kapcsolatban azonban megkeresésünkre jelezte: szerinte nem elfogadható az ítélet, felülvizsgálati kérelemmel fog élni a Kúria felé.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!