Közélet

2012.10.29. 12:26

Beszoktatáson van a díj

A bölcsődei gondozási díj mértéke elmarad a családi napközik térítési összegétől – mondta el a szekszárdi Városi Bölcsőde vezetője.

TEOL/Hanol Erzsébet

Fotós:

Az Országgyűlés az elmúlt év végén döntött úgy, hogy lehetőséget ad az önkormányzatoknak a bölcsődei gondozási díj bevezetésére, amely az étkezési költségeken felüli térítési díjat jelent. A törvényjavaslat elfogadásakor a bölcsődét fenntartó Tolna megyei önkormányzatok többsége nem szándékozott bevezetni a díjat, azóta azonban változás, hogy Szekszárdon június elsejei hatállyal életbe lépett a díjról szóló rendelkezés.
Kaltenecker Andrásné, a Városi Bölcsőde vezetője elmondta, a szülők részéről lehetett érzékelni némi meggondoltságot, de nem jellemző, hogy a hozzájárulás bevezetése miatt kevesebb gyereket adnának az intézménybe.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bátaszéki bölcsődések szüleinek nem kell gondozási díj fizetésével számolnia, a tétel egyelőre nincs napirenden az önkormányzatnál (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Negatív megnyilvánulás nem volt, az érintett szülők tudomásul vették a kötelezettséget. Az intézményvezető szerint az a hozzáállás sem jelentkezett, miszerint ha már úgy is fizetni kell a gyerekellátásért, akkor inkább családi napközibe viszik a gyerekeket, hiszen a hozzájárulás mértéke míg így is elmarad egy magánintézményétől, a szolgáltatás minősége viszont semmivel sem rosszabb.

A bölcsődei gondozási díjként befizetett összeg ugyanakkor nem többlet forrás az intézmény számára, hanem az idei költségvetésükbe – a bölcsőde 2012-re tervezett kiadása meghaladja a 69 millió forintot – időközben bekerült tétel.

A 100 helyes szekszárdi bölcsődébe jelenleg 80 apróságot fogadnak, de folyamatos a beszoktatás. A gondozási díj viszont csak a családok mintegy három negyedét érinti, mivel a nagycsaládosok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülők és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők mentesülnek a befizetés alól. A hozzájárulást tovább árnyalja, hogy a család egy főre jutó havi jövedelme határozza meg a mértékét. Szekszárdon így a gondozási díj összege öt kategóriában napi 150 és 380 forint között változik.

Bátaszéken egyelőre nincs napirenden a bölcsődei gondozási díj bevezetése. Az intézmény mintegy 8 millió forintos kiadásait nagyjából fele-fele arányban teszi ki az állami normatíva és az önkormányzati hozzájárulás. Papp Zsuzsanna tagintézmény-vezető szerint a gyermekellátásban ezzel együtt nagyon jó a helyzet, mint ismert tavaly év elején adták át a három óvodát egybefogó és a bölcsődét is magába foglaló korszerű épületegyüttest Bátaszéken. A 12 helyes bölcsődei rész jelenleg 11 gyerkőcöt fogad.

Korábban azonban gondot okozott a befogadás – az igény nagyobb volt, mint a kapacitás –, a törvényi változások viszont lehetővé tették, hogy igény és férőhely esetén a kicsi már 2 és fél éves korától óvodai csoportba járhasson. Papp Zsuzsanna arra is kitért, a közös épület esetükben azt az előnyt is magával hozta, hogy a gyerekek számára zökkenőmentesebbé vált az átmenet a bölcsőde és az óvoda között.

A kistérség városai közül Tolnán nincs bölcsőde, ugyanakkor két családi napközi áll a kisgyermekes szülők rendelkezésére. Mindkettő az oda beiratkozott gyermekenként havi 20 ezer forintos támogatást kap az önkormányzattól, de intézményenként legfeljebb 7 gyermek után fizet a város. Kistelepülési polgármestereknél is érdeklődve kiderült, hogy sem Várdombon, sem Zombán nem vezették be a bölcsődei gondozási díjat. Simon Csaba, Várdomb polgármestere azt is hozzátette, hogy ha túlzott kiadással járna az önkormányzat számára az intézmény fenntartása, akkor nem működtetnék.

Családi napközi a kistérség több településén működik

A Tolna Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a szekszárdi kistérségben Bátán, Bátaszéken, Szekszárdon, Várdombon és Zombán működik bölcsőde, összesen 178 férőhellyel. Családi napközi Faddon, Harcon, Kölesden, Medinán, Őcsényben, Sióagárdon, Szekszárdon és Tolnán fogad gyerekeket 219 férőhelyen. Sióagárdon például 2007 óta működik a családi napközi. Háry János polgármester szerint nagy előny ez a településen, egyrészt segítség a munkába álló anyukáknak, másrészt akár 1-2 órára is beadhatók a gyerekek.


A bátaszéki bölcsődések szüleinek nem kell gondozási díj fizetésével számolnia, a tétel egyelőre nincs napirenden az önkormányzatnál (Fotó: Kiss Albert) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!